Klasyczna karpatka z kremem budyniowym. Aż ślinka cieknie
Przepis na karpatkę dostaliśmy od pani Aliny na platformę Dziejesie.wp.pl. - Ciasto bardzo delikatne, krem smakowity. Myślę, że na zbliżające się święta świetnie pasuje. Goście z pewnością poproszą o dokładkę - pisze nasza czytelniczka.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Ciasto:
- 1 szklanka wody
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 6 jajek
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek cukru
- 3 szklanki mleka
- 3 żółtka
- 1,5 kostki masła
Wodę z masłem zagotować. Dodać mąkę, sól, cały czas mieszać. Kiedy zacznie odstawać od ścianek garnka, zestawić. Chwilę przestudzić, dodawać po jednym żółtku oraz proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Podzielić na dwie części. Blaszkę 30 na 25 cm wyłożyć papierem wylepić jedną częścią ciasta upiec na złoty kolor w 200 stopni około 20 minut. Druga część w ten sam sposób. Wystudzić.
1,5 szklanki mleka zagotuj z cukrem. Pozostałe mleko rozmieszaj z mąkami i żółtkami,wlej na gotujące się mleko,zamieszaj do zgęstnienia. Przykryj folią odstaw do wystygnięcia. Masło utrzyj na puch, dalej ubijając dodawaj po łyżce budyniu. Wstaw na 30 minut do lodówki. Blat ciasta pokryj budyniem, przykryj drugim blatem. Odstaw do schłodzenia. Przed podaniem posyp obficie cukrem pudrem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze