Trwa ładowanie...
d1zkxdz
04-08-2022 10:17

Kalamary po grecku. Gratka dla fanów owoców morza

Przepis

Przed laty jedynymi dostępnymi w Polsce owocami morza były kalmary, najczęściej sprzedawane w formie pociętych na krążki tuszek. Dziś bez problemu kupimy zarówno świeże, jak i mrożone całe sztuki, z których można zrobić wiele smacznych dań. Kalmary można dusić, smażyć lub grillować. Świetnie sprawdzają się w zupach i sałatkach. Można je też faszerować i podawać jako przystawkę.

d1zkxdz
2.0
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 50 dag mrożonych tuszek kalmarów
  • 1 szklanka octu winnego
  • 1 szklanka oleju sojowego
  • 4-6 cebul
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 goździki
  • sól i pieprz do smaku
Przepis
  • Tuszki kalmarów rozmrozić, umyć, zbić tłuczkiem i pokroić na kawałki. Oczyszczony czosnek i cebulę posiekać.
  • Do szybkowaru włożyć wszystkie składniki, szybkowar zamknąć i podgrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.
  • Podawać na gorąco.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kalamary po grecku. Gratka dla fanów owoców morza
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1zkxdz
d1zkxdz
d1zkxdz
d1zkxdz
Więcej tematów
d1zkxdz