Najlepsze przepisy na kalmary. Jak je przygotować?

Kalmary należą do najbardziej popularnych i lubianych owoców morza. Są dostępne zarówno świeże, jak i mrożone. Podzielone na części, jak i w całości. Przyrządzać je można na wiele sposobów – smażone, duszone, gotowane, faszerowane czy jako dodatek do sałatek. Słowem: ich wszechstronność jest zdumiewająca. Oto kilka naszych propozycji na pyszne dania z kalmarem w roli głównej.

KalmaryKalmary w roli głównej
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Kalmary panierowane

Kalmary w panierce to jeden z najbardziej popularnych sposobów na przyrządzanie tych głowonogów. Można użyć zwykłej bułki tartej, ale o wiele lepsza jest panierka typu panko, robiona z bardziej miękkiego pieczywa. Składniki: pół kilograma pokrojonych w kółka kalmarów, mąka, jajko, bułka tarta lub panko, sól i pieprz. Kalmary myjemy, dokładnie osuszamy i posypujemy mąką wymieszaną z solą i pieprzem. Pozbywamy się nadmiaru mąki, obtaczamy kalmary w jajku i bułce. Smażymy na głębokim oleju dwie minuty z każdej strony.

Nadziewane kałamarnice

Popularne w krajach śródziemnomorskich są małe kalmary lub mątwy faszerowane na przeróżne sposoby. Po upieczeniu kroi się je na plasterki i podaje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Potrzebujemy: kilka oczyszczonych, niewielkich kalmarów, szklankę ugotowanego ryżu, pół szklanki orzeszków piniowych, natkę pietruszki, oregano, oliwę, sól i pieprz. Kalmary osuszamy, nacieramy solą i pieprzem. Do ryżu dodajemy orzeszki, posiekaną natkę i przyprawy. Farszem nadziewamy kalmary, spinamy je wykałaczką, smarujemy oliwą i pieczemy na grillu lub suchej patelni pięć minut z każdej strony. Podajemy z sałatą.

Flaczki z kalmarów

Kalmary mają tę właściwość, że powinny być poddane obróbce cieplnej bardzo krótko lub bardzo długo. Inaczej będą gumiaste. Na nasze flaszki potrzebne nam będą: kilka kalmarów, cebula, czosnek, marchewka, seler naciowy, bulion warzywny, przecier pomidorowy, suszony tymianek, ostra papryka w proszku, mąka, oliwa z oliwek, sól i pieprz. Warzywa obieramy i kroimy w paski, cebulę w piórka, czosnek siekamy. Kalmary kroimy w cienkie paseczki. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy warzywa i kalmary, krótko smażymy. Wlewamy bulion, dodajemy przecier i przyprawy. Dusimy wszystko około godziny, na koniec zagęszczając mąką.

Sałatka z kalmarami

Smażone krótko kalmary możemy wykorzystać do zrobienia bardzo smacznej sałatki. Potrzebujemy jedynie: kilka liści sałaty, szklankę usmażonych i pokrojonych w paski kalmarów, kilka pomidorów koktajlowych, łyżkę kaparów, kilka oliwek, majonez i keczu. Sałatę kroimy, wrzucamy do miski wraz z pozostałymi składnikami. Majonez łączymy z keczupem i polewamy nim warzywa tuż przed podaniem.

Kalmary z czosnkiem i cytryną

I na koniec najbardziej naturalny sposób przyrządzania kalmarów, praktykowany przez poławiających je rybaków na Morzy Śródziemnym. Składniki: kilka kalmarów, oczyszczonych i pokrojonych na kawałki, czosnek, cytryna, oliwa z oliwek, pieprz. Czosnek kroimy na plasterki, z cytryny wyciskamy sok. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kalmary i czosnek, smażymy dwie minuty, doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny. Podajemy z pieczywem.

Nie łącz ryb z tymi produktami

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia