Najlepsze przepisy na kalmary. Jak je przygotować?

Kalmary należą do najbardziej popularnych i lubianych owoców morza. Są dostępne zarówno świeże, jak i mrożone. Podzielone na części, jak i w całości. Przyrządzać je można na wiele sposobów – smażone, duszone, gotowane, faszerowane czy jako dodatek do sałatek. Słowem: ich wszechstronność jest zdumiewająca. Oto kilka naszych propozycji na pyszne dania z kalmarem w roli głównej.

KalmaryKalmary w roli głównej
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Kalmary panierowane

Kalmary w panierce to jeden z najbardziej popularnych sposobów na przyrządzanie tych głowonogów. Można użyć zwykłej bułki tartej, ale o wiele lepsza jest panierka typu panko, robiona z bardziej miękkiego pieczywa. Składniki: pół kilograma pokrojonych w kółka kalmarów, mąka, jajko, bułka tarta lub panko, sól i pieprz. Kalmary myjemy, dokładnie osuszamy i posypujemy mąką wymieszaną z solą i pieprzem. Pozbywamy się nadmiaru mąki, obtaczamy kalmary w jajku i bułce. Smażymy na głębokim oleju dwie minuty z każdej strony.

Nadziewane kałamarnice

Popularne w krajach śródziemnomorskich są małe kalmary lub mątwy faszerowane na przeróżne sposoby. Po upieczeniu kroi się je na plasterki i podaje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Potrzebujemy: kilka oczyszczonych, niewielkich kalmarów, szklankę ugotowanego ryżu, pół szklanki orzeszków piniowych, natkę pietruszki, oregano, oliwę, sól i pieprz. Kalmary osuszamy, nacieramy solą i pieprzem. Do ryżu dodajemy orzeszki, posiekaną natkę i przyprawy. Farszem nadziewamy kalmary, spinamy je wykałaczką, smarujemy oliwą i pieczemy na grillu lub suchej patelni pięć minut z każdej strony. Podajemy z sałatą.

Flaczki z kalmarów

Kalmary mają tę właściwość, że powinny być poddane obróbce cieplnej bardzo krótko lub bardzo długo. Inaczej będą gumiaste. Na nasze flaszki potrzebne nam będą: kilka kalmarów, cebula, czosnek, marchewka, seler naciowy, bulion warzywny, przecier pomidorowy, suszony tymianek, ostra papryka w proszku, mąka, oliwa z oliwek, sól i pieprz. Warzywa obieramy i kroimy w paski, cebulę w piórka, czosnek siekamy. Kalmary kroimy w cienkie paseczki. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy warzywa i kalmary, krótko smażymy. Wlewamy bulion, dodajemy przecier i przyprawy. Dusimy wszystko około godziny, na koniec zagęszczając mąką.

Sałatka z kalmarami

Smażone krótko kalmary możemy wykorzystać do zrobienia bardzo smacznej sałatki. Potrzebujemy jedynie: kilka liści sałaty, szklankę usmażonych i pokrojonych w paski kalmarów, kilka pomidorów koktajlowych, łyżkę kaparów, kilka oliwek, majonez i keczu. Sałatę kroimy, wrzucamy do miski wraz z pozostałymi składnikami. Majonez łączymy z keczupem i polewamy nim warzywa tuż przed podaniem.

Kalmary z czosnkiem i cytryną

I na koniec najbardziej naturalny sposób przyrządzania kalmarów, praktykowany przez poławiających je rybaków na Morzy Śródziemnym. Składniki: kilka kalmarów, oczyszczonych i pokrojonych na kawałki, czosnek, cytryna, oliwa z oliwek, pieprz. Czosnek kroimy na plasterki, z cytryny wyciskamy sok. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kalmary i czosnek, smażymy dwie minuty, doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny. Podajemy z pieczywem.

Nie łącz ryb z tymi produktami

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki