Najlepsze przepisy na kalmary. Jak je przygotować?

Kalmary należą do najbardziej popularnych i lubianych owoców morza. Są dostępne zarówno świeże, jak i mrożone. Podzielone na części, jak i w całości. Przyrządzać je można na wiele sposobów – smażone, duszone, gotowane, faszerowane czy jako dodatek do sałatek. Słowem: ich wszechstronność jest zdumiewająca. Oto kilka naszych propozycji na pyszne dania z kalmarem w roli głównej.

KalmaryKalmary w roli głównej
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Kalmary panierowane

Kalmary w panierce to jeden z najbardziej popularnych sposobów na przyrządzanie tych głowonogów. Można użyć zwykłej bułki tartej, ale o wiele lepsza jest panierka typu panko, robiona z bardziej miękkiego pieczywa. Składniki: pół kilograma pokrojonych w kółka kalmarów, mąka, jajko, bułka tarta lub panko, sól i pieprz. Kalmary myjemy, dokładnie osuszamy i posypujemy mąką wymieszaną z solą i pieprzem. Pozbywamy się nadmiaru mąki, obtaczamy kalmary w jajku i bułce. Smażymy na głębokim oleju dwie minuty z każdej strony.

Nadziewane kałamarnice

Popularne w krajach śródziemnomorskich są małe kalmary lub mątwy faszerowane na przeróżne sposoby. Po upieczeniu kroi się je na plasterki i podaje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Potrzebujemy: kilka oczyszczonych, niewielkich kalmarów, szklankę ugotowanego ryżu, pół szklanki orzeszków piniowych, natkę pietruszki, oregano, oliwę, sól i pieprz. Kalmary osuszamy, nacieramy solą i pieprzem. Do ryżu dodajemy orzeszki, posiekaną natkę i przyprawy. Farszem nadziewamy kalmary, spinamy je wykałaczką, smarujemy oliwą i pieczemy na grillu lub suchej patelni pięć minut z każdej strony. Podajemy z sałatą.

Flaczki z kalmarów

Kalmary mają tę właściwość, że powinny być poddane obróbce cieplnej bardzo krótko lub bardzo długo. Inaczej będą gumiaste. Na nasze flaszki potrzebne nam będą: kilka kalmarów, cebula, czosnek, marchewka, seler naciowy, bulion warzywny, przecier pomidorowy, suszony tymianek, ostra papryka w proszku, mąka, oliwa z oliwek, sól i pieprz. Warzywa obieramy i kroimy w paski, cebulę w piórka, czosnek siekamy. Kalmary kroimy w cienkie paseczki. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy warzywa i kalmary, krótko smażymy. Wlewamy bulion, dodajemy przecier i przyprawy. Dusimy wszystko około godziny, na koniec zagęszczając mąką.

Sałatka z kalmarami

Smażone krótko kalmary możemy wykorzystać do zrobienia bardzo smacznej sałatki. Potrzebujemy jedynie: kilka liści sałaty, szklankę usmażonych i pokrojonych w paski kalmarów, kilka pomidorów koktajlowych, łyżkę kaparów, kilka oliwek, majonez i keczu. Sałatę kroimy, wrzucamy do miski wraz z pozostałymi składnikami. Majonez łączymy z keczupem i polewamy nim warzywa tuż przed podaniem.

Kalmary z czosnkiem i cytryną

I na koniec najbardziej naturalny sposób przyrządzania kalmarów, praktykowany przez poławiających je rybaków na Morzy Śródziemnym. Składniki: kilka kalmarów, oczyszczonych i pokrojonych na kawałki, czosnek, cytryna, oliwa z oliwek, pieprz. Czosnek kroimy na plasterki, z cytryny wyciskamy sok. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kalmary i czosnek, smażymy dwie minuty, doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny. Podajemy z pieczywem.

Nie łącz ryb z tymi produktami

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm