Gofry dla diabetyka. Pyszne i zdrowe śniadanie
Przepis na gofry z minimalną ilością węglowodanów z mąki migdałowej i wiórków kokosowych, słodzone erytrolem. Śniadanie na słodko dla diabetyka. Więcej zdrowych słodkości dla cukrzyków i nie tylko na blogu "Dietolog".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Rodzaj diety: |
- 100 g mąki migdałowej
- 15 g wiórków kokosowych
- 4 łyżki mleka kokosowego light z puszki
- 1 niewielkie jajko
- 2 łyżki erytrolu
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę migdałową, wiórki kokosowe, erytrol i proszek do pieczenia wymieszać w misce. Erytrol daje lekko metaliczny posmak na końcu języka, dlatego można zastąpić go miodem albo ostatecznie cukrem (jeśli ktoś używa), ale wtedy zwiększy się liczba węglowodanów w porcji. Do mieszanki w misce dodać jajko i mleko kokosowe, wymieszać dokładnie tworząc gęste ciasto. Zupełnie nie będzie ono przypominać lejącego ciasta na gofry. Ciasto podzielić na 4 części. Na rozgrzaną gofrownicę wykładać po porcji ciasta, zamknąć i piec do zrumienienia (około 3-4 minuty). Podawać z jogurtem naturalnym lub owocami jagodowymi, które mają niski indeks glikemiczny.
Zobacz także przepis na chili z batata
src="https://d.wpimg.pl/679330174-1340743534/chili.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze