WP
WP

Gofry dla diabetyka. Pyszne i zdrowe śniadanie - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Dietolog.pl
Podziel się

Przepis na gofry z minimalną ilością węglowodanów z mąki migdałowej i wiórków kokosowych, słodzone erytrolem. Śniadanie na słodko dla diabetyka. Więcej zdrowych słodkości dla cukrzyków i nie tylko na blogu "Dietolog".

Składniki
  • 100 g mąki migdałowej
  • 15 g wiórków kokosowych
  • 4 łyżki mleka kokosowego light z puszki
  • 1 niewielkie jajko
  • 2 łyżki erytrolu
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Przepis

Mąkę migdałową, wiórki kokosowe, erytrol i proszek do pieczenia wymieszać w misce. Erytrol daje lekko metaliczny posmak na końcu języka, dlatego można zastąpić go miodem albo ostatecznie cukrem (jeśli ktoś używa), ale wtedy zwiększy się liczba węglowodanów w porcji. Do mieszanki w misce dodać jajko i mleko kokosowe, wymieszać dokładnie tworząc gęste ciasto. Zupełnie nie będzie ono przypominać lejącego ciasta na gofry. Ciasto podzielić na 4 części. Na rozgrzaną gofrownicę wykładać po porcji ciasta, zamknąć i piec do zrumienienia (około 3-4 minuty). Podawać z jogurtem naturalnym lub owocami jagodowymi, które mają niski indeks glikemiczny.

Zobacz także przepis na chili z batata

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP