Trwa ładowanie...
d284iod
d284iod

Gofry dla diabetyka. Pyszne i zdrowe śniadanie

Przepis

Przepis na gofry z minimalną ilością węglowodanów z mąki migdałowej i wiórków kokosowych, słodzone erytrolem. Śniadanie na słodko dla diabetyka. Więcej zdrowych słodkości dla cukrzyków i nie tylko na blogu "Dietolog".

4.3
(4 głosy)
Oceń:
d284iod
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Rodzaj diety:
Składniki
  • 100 g mąki migdałowej
  • 15 g wiórków kokosowych
  • 4 łyżki mleka kokosowego light z puszki
  • 1 niewielkie jajko
  • 2 łyżki erytrolu
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Przepis

Mąkę migdałową, wiórki kokosowe, erytrol i proszek do pieczenia wymieszać w misce. Erytrol daje lekko metaliczny posmak na końcu języka, dlatego można zastąpić go miodem albo ostatecznie cukrem (jeśli ktoś używa), ale wtedy zwiększy się liczba węglowodanów w porcji. Do mieszanki w misce dodać jajko i mleko kokosowe, wymieszać dokładnie tworząc gęste ciasto. Zupełnie nie będzie ono przypominać lejącego ciasta na gofry. Ciasto podzielić na 4 części. Na rozgrzaną gofrownicę wykładać po porcji ciasta, zamknąć i piec do zrumienienia (około 3-4 minuty). Podawać z jogurtem naturalnym lub owocami jagodowymi, które mają niski indeks glikemiczny.

Zobacz także przepis na chili z batata

Gofry dla diabetyka. Pyszne i zdrowe śniadanie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Główne składniki
d284iod

Podziel się opinią

3
3
Share
d284iod
d284iod

d284iod
d284iod
d284iod