Trwa ładowanie...
d2mcw74
d2mcw74

Botwinka według Hanny Lis. Zrób, zanim skończy się sezon

Przepis

Wściekle różowy, nasz cudny polski chłodnik. Bez niego nie ma wiosny ani lata, zgadzacie się? Proste, a zarazem finezyjne danie.

2.8
(9 głosów)
Oceń:
d2mcw74
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Zdjęcie
Materiały prasowe
Zdjęcie
Składniki
  • 2 pęczki botwinki (takie z największymi buraczkami)
  • 750 ml maślanki (potrząśnij w sklepie opakowaniem i wybierz najgęstszą)
  • 250 ml gęstego jogurtu greckiego
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 średni świeży ogórek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • ½ dużego paczka koperku
  • 2 ząbki czosnku (u mnie 4)
  • sok z cytryny, do smaku
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta cukru
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno lub oliwa extra vergine
  • 4 jaja
Przepis

Pokrój buraczki w drobna kostkę, włóż do dużego garnka i zalej taka ilością wody (lub bulionu warzywnego), zęby je przykryć. Gotuj na średnim ogniu 8–10 minut. Do buraczanego wywaru dodaj pokrojone w paseczki liście z jednego paczka botwinki i gotuj jeszcze przez 2 minuty. Odstaw do ostygnięcia. W tym czasie pokrój w drobna kostkę rzodkiewkę. Obierz ogórek, przekrój na pół, łyżeczka do herbaty pozbaw go nasion (żeby nie rozwodnił chłodnika; ma być wszak gesty i kremowy), a następnie tez pokrój w kostkę. Poszatkuj zioła. Dorzuć rozdrobnione składniki do zimnego wywaru, całość zalej maślanka i jogurtem. Wymieszaj. Teraz czas na doprawienie różowego cuda: przepuszczonym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny, sola i świeżo mielonym pieprzem i odrobina cukru – wedle uznania. Chłodnik podawaj na talerzach, ozdobiony dwiema połówkami jajka na twardo i podlany strużka tłoczonego na zimno oleju rzepakowego (lub oliwy extra Virginie).

Przepis pochodzi z książki Hanny Lis "Mój świat na talerzu"

Materiały prasowe
d2mcw74
Botwinka według Hanny Lis. Zrób, zanim skończy się sezon
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

16
6
Share
d2mcw74
d2mcw74

d2mcw74
d2mcw74
d2mcw74