Wiosenna botwinka z ziemniakami. Najlepszy przepis
Botwina to po prostu młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Potrawy z botwiny przygotowuje się wiosną, ponieważ liście są wtedy delikatne i miękkie, mają najwięcej smaku i aromatu. Botwinę wykorzystuje się w kuchni jako surowiec do sałatek i potraw duszonych, najbardziej znana jest jednak zupa z botwinki.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 pęczek młodej botwinki z małymi buraczkami
- 3 łyżki masła klarowanego lub oleju do smażenia
- 500 g młodych ziemniaków
- 200 g włoszczyzny
- 1 litr bulionu lub gorącej wody
- ok. 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 pęczka koperku
- sól, pieprz do smaku
Do podania:
- jajka ugotowane na twardo, miękko lub w koszulce
Przepis
- Odcinamy buraczki od liści, myjemy i obieramy, a następnie kroimy w plasterki (jeśli buraczki są małe) lub w półplasterki. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w małą kostkę.
- W dużym garnku podgrzewamy masło i podsmażamy ziemniaki, buraczki i włoszczyznę przez ok. 5 minut.
- Wlewamy gorący bulion lub wodę i gotujemy ok. 7 minut. W połowie gotowania dodajemy umyte i pokrojone łodyżki botwinki. Kiedy minie 7 minut dodajemy pokrojone liście botwinki i gotujemy jeszcze 2 minuty.
- Zupę zakwaszamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Podajemy z posiekanym koperkiem i jajkiem ugotowanym na twardo, miękko lub w koszulce.
Przepis
Warto wiedzieć:
Przy odrobinie wysiłku można botwinę zamrozić i cieszyć się tą aromatyczną zupą w środku srogiej zimy. Jest na to kilka sposób, ale najprostszy polega na zamrożeniu oczyszczonych i osuszonych buraczków, pokrojonych razem z listkami w kostkę, w torebkach foliowych. Woreczki zajmują mało miejsca i to jest dodatkowa zaleta tego rozwiązania.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl