Trwa ładowanie...
d36g9o4
13-04-2021 13:39

Wiosenna botwinka z ziemniakami. Najlepszy przepis

Przepis

Botwina to po prostu młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Potrawy z botwiny przygotowuje się wiosną, ponieważ liście są wtedy delikatne i miękkie, mają najwięcej smaku i aromatu. Botwinę wykorzystuje się w kuchni jako surowiec do sałatek i potraw duszonych, najbardziej znana jest jednak zupa z botwinki.

d36g9o4
5.0
(11 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Rodzaj diety:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1 pęczek młodej botwinki z małymi buraczkami
  • 3 łyżki masła klarowanego lub oleju do smażenia
  • 500 g młodych ziemniaków
  • 200 g włoszczyzny
  • 1 litr bulionu lub gorącej wody
  • ok. 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól, pieprz do smaku

Do podania:

  • jajka ugotowane na twardo, miękko lub w koszulce
Przepis
  • Odcinamy buraczki od liści, myjemy i obieramy, a następnie kroimy w plasterki (jeśli buraczki są małe) lub w półplasterki. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w małą kostkę.
  • W dużym garnku podgrzewamy masło i podsmażamy ziemniaki, buraczki i włoszczyznę przez ok. 5 minut.
  • Wlewamy gorący bulion lub wodę i gotujemy ok. 7 minut. W połowie gotowania dodajemy umyte i pokrojone łodyżki botwinki. Kiedy minie 7 minut dodajemy pokrojone liście botwinki i gotujemy jeszcze 2 minuty.
  • Zupę zakwaszamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Podajemy z posiekanym koperkiem i jajkiem ugotowanym na twardo, miękko lub w koszulce.

Warto wiedzieć:
Przy odrobinie wysiłku można botwinę zamrozić i cieszyć się tą aromatyczną zupą w środku srogiej zimy. Jest na to kilka sposób, ale najprostszy polega na zamrożeniu oczyszczonych i osuszonych buraczków, pokrojonych razem z listkami w kostkę, w torebkach foliowych. Woreczki zajmują mało miejsca i to jest dodatkowa zaleta tego rozwiązania.

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wiosenna botwinka z ziemniakami. Najlepszy przepis
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d36g9o4
d36g9o4
d36g9o4
d36g9o4
Więcej tematów
d36g9o4

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj