Chłodnik litewski. Najlepszy przepis, jaki znajdziesz
Przepis
Chłodnik litewski to przepyszna sezonowa zupa najlepsza na upały. Chłodnik najlepiej przygotować dzień wcześniej, wtedy wszystkie smaki zdążą się połączyć.
3.7
(11 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
Źródło: 123RF
Składniki
Przepis
- Botwinkę starannie umyć i pokroić na dość małe kawałki. Jeśli ma buraczki, obrać je i drobno pokroić.
- Botwinkę ugotować w niewielkiej ilości wody posłodzonej i zakwaszonej sokiem z cytryny, wystudzić.
- Rzodkiewki umyć, pokroić w grubą kostkę. Ogórek umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i również pokroić w grubą kostkę.
- Umyć, posiekać drobno koperek i szczypiorek.
- Kefir wymieszać starannie ze śmietaną, dodać botwinkę, ogórek, rzodkiewkę, koperek i szczypiorek, przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszać.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem. Zupę mocno schłodzić w lodówce.
- Podawać z jajkami pokrojonymi na ćwiartki.
- Do chłodnika można dodać pokrojone pieczone mięso.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Chłodnik litewski. Najlepszy przepis, jaki znajdziesz
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
1
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.