Chłodnik litewski. Najlepszy przepis, jaki znajdziesz
Chłodnik litewski to przepyszna sezonowa zupa najlepsza na upały. Chłodnik najlepiej przygotować dzień wcześniej, wtedy wszystkie smaki zdążą się połączyć.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- Botwinkę starannie umyć i pokroić na dość małe kawałki. Jeśli ma buraczki, obrać je i drobno pokroić.
- Botwinkę ugotować w niewielkiej ilości wody posłodzonej i zakwaszonej sokiem z cytryny, wystudzić.
- Rzodkiewki umyć, pokroić w grubą kostkę. Ogórek umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i również pokroić w grubą kostkę.
- Umyć, posiekać drobno koperek i szczypiorek.
- Kefir wymieszać starannie ze śmietaną, dodać botwinkę, ogórek, rzodkiewkę, koperek i szczypiorek, przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszać.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem. Zupę mocno schłodzić w lodówce.
- Podawać z jajkami pokrojonymi na ćwiartki.
- Do chłodnika można dodać pokrojone pieczone mięso.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze