Botwina
Botwina to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. W Polsce najczęściej spożywa się ją w okresie wiosennym. Stanowi podstawę dla barszczy, chłodników, sałatek, soków i potraw duszonych. Botwina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, a przy tym jest niskokaloryczna. Botwina była wykorzystywana jako warzywo już w IV w. p.n.e.
Botwina zawiera witaminy A oraz K. Jest też źródłem witamin D, E, C oraz witaminy z grupy B. Jest bogata również w żelazo, magnez i potas. Stanowi źródło fosforu i sodu. Botwina jest niskokaloryczna, na 100 gramów zawiera jedynie 22 kalorie, z czego większość pochodzi z węglowodanów (ponad 70 proc.). Zawiera również dużo błonnika. Botwina jest naturalnym źródłem witaminy B2, zwanej ryboflawiną, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, odgrywa również ważną rolę przy działaniu narządów wzroku. Ponadto jest bogata w witaminę C, która jest odpowiedzialna za ochronę organizmu przed przeziębieniem. Poza tym botwina jest prawdziwą bombą witaminową, jeśli chodzi o zawartość witamin A i K1. A odpowiada za zwalczanie wirusów. Botwina zbawiennie wpływa na włosy, skórę i paznokcie. Botwina jest również dobrym źródłem witaminy E, nazywanej "witaminą młodości", ponieważ chroni organizm przed uszkodzeniem komórek w wyniku działania wolnych rodników. Poza tym to warzywo zawiera bardzo dużo magnezu, miedzi i żelaza. Niedobór tego ostatniego minerału powoduje niedokrwistość, dlatego warto dbać o odpowiedni poziom żelaza w organizmie. Botwina ma właściwości odkwaszające organizm. Jest to ważne dla osób, które spożywają dużo pieczywa, mięsa i cukrów.
Botwina zawiera również substancję antyżywieniową — kwas szczawiowy. Kwas szczawiowy jest niebezpieczny dla zdrowia, ale podawanie go np. z jajkiem i śmietaną neutralizuje szkodliwe działania. Dlatego warto podawać botwinę z takimi produktami.