WAŻNE
TERAZ

Inflacja w październiku. GUS opublikował nowy raport

Ryż z botwinką, burakiem i orzechami

Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez ryżu. Warto jednak pamiętać, żeby dobrać odpowiedni rodzaj ryżu do konkretnej potrawy, np. arborio do risotto, perłowy do sushi, basmati i jaśminowy do sałatek, a także jako dodatek do dań mięsnych. Najbardziej pożywny jest ryż czarny; ryż czerwony i brązowy mają największą zawartość selenu. Różne rodzaje ryżu można mieszać w jednej potrawie, trzeba tylko pamiętać, że różne odmiany mają różny czas gotowania, ryż czarny – ok. 40 minut, brązowy – ok. 30 minut, biały – ok. 15 minut.

Ryż z botwinką, burakiem i orzechamiRyż z botwinką, burakiem i orzechami
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

• 1 szklanka ryżu basmati
• 1 garść jarmużu
• 1 garść liści botwinki
• 1 burak
• 200 g szynki
• 100 g sera feta
• 1/2 szklanki orzechów włoskich
• ulubione przyprawy
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• ocet balsamiczny (opcjonalnie)

Przepis

  • Ryż kilkakrotnie przepłukać, aż woda po płukaniu straci lekko mleczny kolor. Wsypać do garnka, zalać 2 szklankami wody, zagotować, posolić. Zmniejszyć ogień na minimalny i gotować pod przykryciem 12–14 minut.
  • Ryżu nie trzeba mieszać w czasie gotowania. Gdy wchłonie całą wodę, zestawić z ognia, zdjąć przykrywkę i zostawić do odparowania, ostudzić.
  • Szynkę pokroić w kostkę. Burak dobrze umyć, obrać, pokroić na bardzo cienkie płatki, a następnie pokroić je w 2-centymetrowe kwadraty.
  • Orzechy można posiekać, ale można też użyć całych. Fetę pokroić w kostkę. Do miski włożyć jarmuż, botwinkę, szynkę, ryż, burak i orzechy, dodać przyprawy i wymieszać. Na wierzch wyłożyć fetę.
  • Sałatkę polać oliwą, można też skropić octem balsamicznym.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem