Ryż z botwinką, burakiem i orzechami

Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez ryżu. Warto jednak pamiętać, żeby dobrać odpowiedni rodzaj ryżu do konkretnej potrawy, np. arborio do risotto, perłowy do sushi, basmati i jaśminowy do sałatek, a także jako dodatek do dań mięsnych. Najbardziej pożywny jest ryż czarny; ryż czerwony i brązowy mają największą zawartość selenu. Różne rodzaje ryżu można mieszać w jednej potrawie, trzeba tylko pamiętać, że różne odmiany mają różny czas gotowania, ryż czarny – ok. 40 minut, brązowy – ok. 30 minut, biały – ok. 15 minut.

Ryż z botwinką, burakiem i orzechamiRyż z botwinką, burakiem i orzechami
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

• 1 szklanka ryżu basmati
• 1 garść jarmużu
• 1 garść liści botwinki
• 1 burak
• 200 g szynki
• 100 g sera feta
• 1/2 szklanki orzechów włoskich
• ulubione przyprawy
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• ocet balsamiczny (opcjonalnie)

Przepis

  • Ryż kilkakrotnie przepłukać, aż woda po płukaniu straci lekko mleczny kolor. Wsypać do garnka, zalać 2 szklankami wody, zagotować, posolić. Zmniejszyć ogień na minimalny i gotować pod przykryciem 12–14 minut.
  • Ryżu nie trzeba mieszać w czasie gotowania. Gdy wchłonie całą wodę, zestawić z ognia, zdjąć przykrywkę i zostawić do odparowania, ostudzić.
  • Szynkę pokroić w kostkę. Burak dobrze umyć, obrać, pokroić na bardzo cienkie płatki, a następnie pokroić je w 2-centymetrowe kwadraty.
  • Orzechy można posiekać, ale można też użyć całych. Fetę pokroić w kostkę. Do miski włożyć jarmuż, botwinkę, szynkę, ryż, burak i orzechy, dodać przyprawy i wymieszać. Na wierzch wyłożyć fetę.
  • Sałatkę polać oliwą, można też skropić octem balsamicznym.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇