Botwina na ciepło. Prosty przepis na jarzynkę do obiadu
Botwinkę możemy wykorzystać nie tylko do przygotowania zupy. Duszone liście młodych buraczków, doprawione czosnkiem i posypane ziarnami słonecznika będą świetnym dodatkiem do młodych ziemniaków z koperkiem.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: |
- Botwinę dobrze opłucz z ziemi i osusz.
- Posiekaj łodyżki na krótkie słupki a listki porwij.
- Na patelni rozsmaruj i rozgrzej olej.
- Wrzuć łodyżki botwiny i podsmażaj przez około 2 minuty. Dodaj listki. W razie potrzeby ostrożnie podlej zawartość patelni odrobiną gorącej wody.
- Duś na małym ogniu jak szpinak, następnie zdejmij z ognia, dodaj pestki słonecznika, czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszaj i odstaw na kilka minut.
- Dodaj śmietanę lub jogurt i lekko podgrzej.
- Wskazówka: Możesz zastąpić śmietanę lub jogurt mlekiem kokosowym.
Przepis pochodzi z książki Agaty Lewandowskiej "Schudnij bez diety"
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze