Trwa ładowanie...
d3r3d9f
27-11-2018 13:42

Wyjątkowe śniadanie, czyli przedwojenne jajka a’la princesse

Przepis

- Jajka a’la princesse to śniadanie na bazie jaj jednak w dość nietypowej odsłonie. Przepis pochodzi, jak już tytuł podpowiada – sprzed wojny i polecany był ówcześnie na wykwintne, proszone śniadania. Myślę, że spokojnie można danie takie podać również na kolację zwłaszcza jeśli o poranku dysponujemy jedynie kilkoma chwilami i absolutnym brakiem cierpliwości na guzdranie się z przygotowaniem jakichkolwiek dań. Wykonanie jajek w tym wydaniu w takim wypadku polecam na bardziej spokojny dzień, kiedy to w pełni będziemy mogli docenić jego walory smakowe i estetyczne - czytamy na blogu "Kuchenny Kredens".

d3r3d9f
4.5
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

kuchenny kredens
Źródło: kuchenny kredens
Składniki

Jajka:

  • 2 jajka
  • 2 bułki pszenne
  • natka pietruszki

Sos pieczarkowy:

  • 6-8 pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • kilka łyżek słodkiej śmietanki
  • ok. 1/2 szkl wody (lub jeśli akurat mamy - rosołu)
  • 1-2 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • sól, pieprz do smaku
Przepis

Bułkę okroić na kwadratowo i wydrążyć częściowo w środku tak by można było utrzymać stabilnie jajko. Posmarować odrobiną masła i podpiec lekko w piekarniku.
W tym czasie nastawić wodę w rondelku na jajka i zacząć przygotowanie sosu (patrz niżej).
Jajka włożyć do gotującej się wody na 3,5-4 minuty po czym przelać natychmiast zimną wodą i delikatnie obrać ze skorupki. Jeśli jaj obieramy więcej, te gotowe wstawić do ciepłej wody by nie wystygły. Wstawić każde jajko w środek grzanki, oblać sosem pieczarkowym i posypać hojnie natką pietruszki.

Sos pieczarkowy
Pieczarki umyć i poszatkować drobno z cebulą. W rondelku poddusić z 1-2 łyżkami masła. Gdy zmiękną a cebula się zeszkli, dodać łyżkę mąki. Wymieszać uważając by nie dopuścić do zrumienienia mąki. Od tego momentu dolewać stopniowo wodę (lub jeśli dysponujemy - rosół) i ciągle mieszając - poczekać do zgęstnienia. Gdy gotowy zaciągnąć kilkoma łyżkami słodkiej śmietanki i doprawić solą i pieprzem do smaku.

Wyjątkowe śniadanie, czyli przedwojenne jajka a’la princesse
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

21
20

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3r3d9f
d3r3d9f
d3r3d9f
d3r3d9f
Więcej tematów
d3r3d9f

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj