Wyjątkowe śniadanie, czyli przedwojenne jajka a’la princesse
- Jajka a’la princesse to śniadanie na bazie jaj jednak w dość nietypowej odsłonie. Przepis pochodzi, jak już tytuł podpowiada – sprzed wojny i polecany był ówcześnie na wykwintne, proszone śniadania. Myślę, że spokojnie można danie takie podać również na kolację zwłaszcza jeśli o poranku dysponujemy jedynie kilkoma chwilami i absolutnym brakiem cierpliwości na guzdranie się z przygotowaniem jakichkolwiek dań. Wykonanie jajek w tym wydaniu w takim wypadku polecam na bardziej spokojny dzień, kiedy to w pełni będziemy mogli docenić jego walory smakowe i estetyczne - czytamy na blogu "Kuchenny Kredens".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Jajka:
- 2 jajka
- 2 bułki pszenne
- natka pietruszki
Sos pieczarkowy:
- 6-8 pieczarek
- 1/2 cebuli
- kilka łyżek słodkiej śmietanki
- ok. 1/2 szkl wody (lub jeśli akurat mamy - rosołu)
- 1-2 łyżki masła
- łyżka mąki
- sól, pieprz do smaku
Bułkę okroić na kwadratowo i wydrążyć częściowo w środku tak by można było utrzymać stabilnie jajko. Posmarować odrobiną masła i podpiec lekko w piekarniku.
W tym czasie nastawić wodę w rondelku na jajka i zacząć przygotowanie sosu (patrz niżej).
Jajka włożyć do gotującej się wody na 3,5-4 minuty po czym przelać natychmiast zimną wodą i delikatnie obrać ze skorupki. Jeśli jaj obieramy więcej, te gotowe wstawić do ciepłej wody by nie wystygły. Wstawić każde jajko w środek grzanki, oblać sosem pieczarkowym i posypać hojnie natką pietruszki.
Sos pieczarkowy
Pieczarki umyć i poszatkować drobno z cebulą. W rondelku poddusić z 1-2 łyżkami masła. Gdy zmiękną a cebula się zeszkli, dodać łyżkę mąki. Wymieszać uważając by nie dopuścić do zrumienienia mąki. Od tego momentu dolewać stopniowo wodę (lub jeśli dysponujemy - rosół) i ciągle mieszając - poczekać do zgęstnienia. Gdy gotowy zaciągnąć kilkoma łyżkami słodkiej śmietanki i doprawić solą i pieprzem do smaku.
Zobacz też przepis na tartę z jabłkami
src="https://d.wpimg.pl/725736629-1986558571/tarta.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze