Pięć ciekawostek o szparagach. Świetnie smakują i rozgrzewają zmysły

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Powrót szparagów

Obraz
© 123RF

Niczym odkurzone perły z lamusa przeżywają od kilku sezonów na polskich stołach swój wielki renesans. Aż żal ogarnia na samą myśl, że jeszcze chwila i znowu trzeba będzie czekać na nie rok. Zwłaszcza, że to nietuzinkowe jarzyny. Bo czy wiesz, że…?

/ 6Szparagi to żeński afrodyzjak?

Obraz
© 123RF

Podobno zjedzone potrafią rozgrzać do czerwoności najbardziej zimną rybę. A dzieje się tak dzięki fitoestrogenom, od których szparagi kipią, a z kolei zwiększają apetyt na seks u pań, podobnie jak estrogen – jeden z żeńskich hormonów, odpowiedzialnych za popęd płciowy u kobiet. Ale jak wiadomo – seks leży w głowie. I to ona steruje fantazją, także erotyczną. W związku z tym są tacy, którzy widzą prostsze uzasadnienie dla erotycznego działania szparagów, a mianowicie: wystarczy rzucić okiem na ich kształt, by niewinne skojarzenia zmieniły się w kosmate myśli, czyniąc z nobliwej niewiasty dziką kochankę.

/ 6Szparagi można jeść palcami?

Obraz
© Shutterstock.com

A przynajmniej dawniej, na szlacheckich dworkach wedle zasad stołowego, staropolskiego savoir vivre'u konsumowano je bez użyciu sztućców. W tym celu wjeżdżały na stół w specjalnych ceramicznych naczyniach. Dziś jedzenie palcami jest raczej niepopularne. A wręcz na oficjalnych przyjęciach etykieta nakazuje spożywać je w cywilizowany sposób, to jest nożem i widelcem. Niemniej, na grillu czy na pikniku można już spuścić powietrze z balonika i pożreć szparagi jak dzikus kukurydzę chwyciwszy oburącz. By potem móc powiedzieć z pełną buzią i dosłownością: "hmmm… paluszki lizać!".

/ 6Zjedzenie szparagów zmienia woń moczu?

Obraz
© 123RF

A stoi za tym mechanizm, w jaki ludzki organizm przetwarza kryjącą się w szparagach asparaginę oraz S-metylmetioninę, które w moczu człowieka przekształcają się w kilka związków zawierających siarkę, w tym najbardziej uderzająca w nos woń metanotiolu. A żeby tego było mało, one z automatu zamieniają się w substancje lotne, dzięki czemu docierają do naszych nozdrzy niemal z prędkością światła po zrobieniu siusiu. Co ciekawe… nie każdy ma zdolność wyczuwania ich w lot. Może to i dobrze?

/ 6Białe, zielone i fioletowe szparagi to jeden i ten sam gatunek.

Obraz
© 123RF

Bo tak naprawdę ich barwa zależy od stopnia nasłonecznienia w trakcie uprawy. Gdy słońce praży, wówczas szparagi przybierają zieloną barwę (fotosynteza). Natomiast gdy okryje się je kopcem ziemi, w obawie przed wiosennymi przymrozkami (stąd też polskie uprawy głównie białymi szparagami stoją), wówczas nabierają barwy białej. Fioletowe zaś to wynik uprawy łączonej. No i zarówno tych ostatnich, jak zielonych nie trzeba przed gotowaniem obierać. Białe – choć słyną ze swej delikatności i szlachetności w smaku – już tego ze względu na swoją łykowatą strukturę wymagają. Paradoks!

/ 6Szparagi stały się bohaterami niezwykle malarskiego fragmentu powieści "W poszukiwaniu straconego czasu" Marcela Prousta?

Obraz
© 123RF

"Oglądałem na stole, gdzie dziewczyna łuskała groszek, ułożone szeregiem zielone kulki – niby do jakiejś gry; ale zachwyt mój wzmógł się wobec szparagów, nasyconych ultramaryną i różowością, a których pręt, delikatnie pocętkowany fioletem i lazurem, blednie nieznacznie w iryzacjach nie będących z ziemi, aż do stóp, jeszcze powalanych glebą, w której tkwiły. Zdawało mi się, że w tych niebiańskich odcieniach demaskują się rozkoszne istoty, które dla zabawy przedzierzgnęły się w jarzyny, ale poprzez kostium swego jadalnego i jędrnego ciała, w owych kolorach rodzącej się jutrzenki, w owych szkicach tęczy, w owym zamieraniu błękitnych wieczorów, objawiają swoją szacowną esencję. Poznawałem ją jeszcze, kiedy przez całą noc po owym obiedzie zabawiały się w swoich psotach – poetycznych i grubych niby feeria Szekspira – tym, aby zmienić mój nocnik w naczynie wonności". Prawda, że to Proust zmysłowo je "ugryzł" swoim literackim słowem?

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu