WAŻNE
TERAZ

Rosja zamyka polski konsulat

Obieranie jajek. Dlaczego niektóre jajka źle się obiera?

Obieranie jajek na twardo wydaje się banalne. Jednak każdy, kto kiedykolwiek obierał jajka, wie, że to loteria – czasem skorupka z łatwością odchodzi od białka, innym razem odrywa się z jego kawałkami. Dlaczego niektóre jajka źle się obiera?

Obieranie jajek nie zawsze jest łatwe. Dlaczego niektóre jajka źle się obierają?
Źródło zdjęć: © 123RF

Dlaczego niektóre jajka na twardo źle się obierają?

Obieranie jajek na twardo może być kłopotliwe nie tylko w Wielkanoc, chociaż to wtedy najczęściej chcemy, żeby wszystko było perfekcyjne, nawet jajka na świątecznym stole. Dlaczego czasem skorupka jajka odrywa się wraz z białkiem, mimo skorzystania z popularnych trików? Jak wyjaśnia Piotr Stanisławski, jeden z autorów bloga popularnonaukowego CrazyNauka.pl, wszystko zależy od kwasowości białka.

Świeżo złożone jajka są mniej zasadowe od tych starszych. To dlatego, że w białku znajduje się dwutlenek węgla obniżający pH. Przez to, że skorupka jajka złożona jest z wielu małych otworów, dwutlenek węgla się ulatnia, a pH rośnie i staje się bardziej zasadowe.

Błona znajdująca się między skorupką a białkiem zawiera dużo keratyny. Keratyna jest mocniejsza, gdy znajduje się w kwaśnym środowisku. To dlatego świeże jajka, które mają niższe pH i są bardziej kwaśne od tych starszych, trudno się obierają. Wraz z ulatnianiem się dwutlenku węgla i wzrostem pH wiązania keratyny są coraz słabsze. Dzięki temu skorupka łatwiej odchodzi od jajka.

W skrócie: im świeższe jajko, tym większe problemy możemy mieć z jego obieraniem. Dlatego jajka ze sklepów obiera się łatwiej niż te "wiejskie", prosto od kury – często nie wiemy, jak długo leżą na sklepowej półce.

Źródło: CrazyNauka.pl

Zobacz także: Test jajek. Jak sprawdzić, które są świeże?

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟