Obieranie jajek. Dlaczego niektóre jajka źle się obiera?

Obieranie jajek na twardo wydaje się banalne. Jednak każdy, kto kiedykolwiek obierał jajka, wie, że to loteria – czasem skorupka z łatwością odchodzi od białka, innym razem odrywa się z jego kawałkami. Dlaczego niektóre jajka źle się obiera?

Obieranie jajek nie zawsze jest łatwe. Dlaczego niektóre jajka źle się obierają?
Źródło zdjęć: © 123RF

Dlaczego niektóre jajka na twardo źle się obierają?

Obieranie jajek na twardo może być kłopotliwe nie tylko w Wielkanoc, chociaż to wtedy najczęściej chcemy, żeby wszystko było perfekcyjne, nawet jajka na świątecznym stole. Dlaczego czasem skorupka jajka odrywa się wraz z białkiem, mimo skorzystania z popularnych trików? Jak wyjaśnia Piotr Stanisławski, jeden z autorów bloga popularnonaukowego CrazyNauka.pl, wszystko zależy od kwasowości białka.

Świeżo złożone jajka są mniej zasadowe od tych starszych. To dlatego, że w białku znajduje się dwutlenek węgla obniżający pH. Przez to, że skorupka jajka złożona jest z wielu małych otworów, dwutlenek węgla się ulatnia, a pH rośnie i staje się bardziej zasadowe.

Błona znajdująca się między skorupką a białkiem zawiera dużo keratyny. Keratyna jest mocniejsza, gdy znajduje się w kwaśnym środowisku. To dlatego świeże jajka, które mają niższe pH i są bardziej kwaśne od tych starszych, trudno się obierają. Wraz z ulatnianiem się dwutlenku węgla i wzrostem pH wiązania keratyny są coraz słabsze. Dzięki temu skorupka łatwiej odchodzi od jajka.

W skrócie: im świeższe jajko, tym większe problemy możemy mieć z jego obieraniem. Dlatego jajka ze sklepów obiera się łatwiej niż te "wiejskie", prosto od kury – często nie wiemy, jak długo leżą na sklepowej półce.

Źródło: CrazyNauka.pl

Zobacz także: Test jajek. Jak sprawdzić, które są świeże?

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika