Obieranie jajek. Dlaczego niektóre jajka źle się obiera?

Obieranie jajek na twardo wydaje się banalne. Jednak każdy, kto kiedykolwiek obierał jajka, wie, że to loteria – czasem skorupka z łatwością odchodzi od białka, innym razem odrywa się z jego kawałkami. Dlaczego niektóre jajka źle się obiera?

Obieranie jajek nie zawsze jest łatwe. Dlaczego niektóre jajka źle się obierają?
Źródło zdjęć: © 123RF

Dlaczego niektóre jajka na twardo źle się obierają?

Obieranie jajek na twardo może być kłopotliwe nie tylko w Wielkanoc, chociaż to wtedy najczęściej chcemy, żeby wszystko było perfekcyjne, nawet jajka na świątecznym stole. Dlaczego czasem skorupka jajka odrywa się wraz z białkiem, mimo skorzystania z popularnych trików? Jak wyjaśnia Piotr Stanisławski, jeden z autorów bloga popularnonaukowego CrazyNauka.pl, wszystko zależy od kwasowości białka.

Świeżo złożone jajka są mniej zasadowe od tych starszych. To dlatego, że w białku znajduje się dwutlenek węgla obniżający pH. Przez to, że skorupka jajka złożona jest z wielu małych otworów, dwutlenek węgla się ulatnia, a pH rośnie i staje się bardziej zasadowe.

Błona znajdująca się między skorupką a białkiem zawiera dużo keratyny. Keratyna jest mocniejsza, gdy znajduje się w kwaśnym środowisku. To dlatego świeże jajka, które mają niższe pH i są bardziej kwaśne od tych starszych, trudno się obierają. Wraz z ulatnianiem się dwutlenku węgla i wzrostem pH wiązania keratyny są coraz słabsze. Dzięki temu skorupka łatwiej odchodzi od jajka.

W skrócie: im świeższe jajko, tym większe problemy możemy mieć z jego obieraniem. Dlatego jajka ze sklepów obiera się łatwiej niż te "wiejskie", prosto od kury – często nie wiemy, jak długo leżą na sklepowej półce.

Źródło: CrazyNauka.pl

Zobacz także: Test jajek. Jak sprawdzić, które są świeże?

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany