Pinsa. Podpłomyk o rzymskim rodowodzie

Pinsa romana to rodzaj podpłomyka – cienkiego ciasta wykonywanego z 3 rodzajów mąk, który można jeść solo lub z ulubionymi dodatkami. Choć może kojarzyć się z pizzą, to pinsa romana jest od niej skromniejsza, a zarazem zdecydowanie unikatowa. W oryginale pinsa jest ciastem na zakwasie, w wersji słynnego szefa kuchni, Marco Ghia, podpłomyk wykonujemy z użyciem drożdży.

Pinsa romanaPinsa romana
oprac. Karolina Rozmus

Składniki na 3 placki

  • 400 g mąki pszennej
  • 75 g mąki ryżowej
  • 25 g mąki sojowej
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 10 g soli
  • 5 g oliwy extra virgin
  • ½ l bardzo zimnej wody

Przepis

  • Do miski przesiać trzy rodzaje mąk i wymieszać je z drożdżami oraz solą.
  • Dodać około 300 ml zimnej wody i wyrobić dokładnie ciasto, a następnie dodać oliwę i ponownie wyrobić.
  • Wlać resztę wody i ponownie wyrobić ciasta (przez ok. 5 minut).
  • Ciasto nakryć szczelnie folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 24-48 godzin.
  • Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 3 części. Pozostawić do ocieplenia, aż do temperatury pokojowej.
  • Wyrośnięte kawałki ciasta rozwałkować, przełożyć na blachę i obłożyć ulubionymi dodatkami lub posypać ziołami.
  • Piec przez ok. 10 minut w 200 stopniach Celsjusza, aż ciasto z wierzchu będzie rumiane.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja