Trwa ładowanie...
d348he0
d348he0

Pinsa. Podpłomyk o rzymskim rodowodzie

Przepis

Pinsa romana to rodzaj podpłomyka – cienkiego ciasta wykonywanego z 3 rodzajów mąk, który można jeść solo lub z ulubionymi dodatkami. Choć może kojarzyć się z pizzą, to pinsa romana jest od niej skromniejsza, a zarazem zdecydowanie unikatowa. W oryginale pinsa jest ciastem na zakwasie, w wersji słynnego szefa kuchni, Marco Ghia, podpłomyk wykonujemy z użyciem drożdży.

1.5
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Pinsa romana
123RF
Składniki

Składniki na 3 placki

  • 400 g mąki pszennej
  • 75 g mąki ryżowej
  • 25 g mąki sojowej
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 10 g soli
  • 5 g oliwy extra virgin
  • ½ l bardzo zimnej wody
Przepis
  • Do miski przesiać trzy rodzaje mąk i wymieszać je z drożdżami oraz solą.
  • Dodać około 300 ml zimnej wody i wyrobić dokładnie ciasto, a następnie dodać oliwę i ponownie wyrobić.
  • Wlać resztę wody i ponownie wyrobić ciasta (przez ok. 5 minut).
  • Ciasto nakryć szczelnie folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 24-48 godzin.
  • Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 3 części. Pozostawić do ocieplenia, aż do temperatury pokojowej.
  • Wyrośnięte kawałki ciasta rozwałkować, przełożyć na blachę i obłożyć ulubionymi dodatkami lub posypać ziołami.
  • Piec przez ok. 10 minut w 200 stopniach Celsjusza, aż ciasto z wierzchu będzie rumiane.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pinsa. Podpłomyk o rzymskim rodowodzie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d348he0

Podziel się opinią

3
Share
d348he0
d348he0
d348he0
d348he0
Więcej tematów
d348he0