Pinsa. Podpłomyk o rzymskim rodowodzie
Pinsa romana to rodzaj podpłomyka – cienkiego ciasta wykonywanego z 3 rodzajów mąk, który można jeść solo lub z ulubionymi dodatkami. Choć może kojarzyć się z pizzą, to pinsa romana jest od niej skromniejsza, a zarazem zdecydowanie unikatowa. W oryginale pinsa jest ciastem na zakwasie, w wersji słynnego szefa kuchni, Marco Ghia, podpłomyk wykonujemy z użyciem drożdży.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: |
- Do miski przesiać trzy rodzaje mąk i wymieszać je z drożdżami oraz solą.
- Dodać około 300 ml zimnej wody i wyrobić dokładnie ciasto, a następnie dodać oliwę i ponownie wyrobić.
- Wlać resztę wody i ponownie wyrobić ciasta (przez ok. 5 minut).
- Ciasto nakryć szczelnie folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 24-48 godzin.
- Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 3 części. Pozostawić do ocieplenia, aż do temperatury pokojowej.
- Wyrośnięte kawałki ciasta rozwałkować, przełożyć na blachę i obłożyć ulubionymi dodatkami lub posypać ziołami.
- Piec przez ok. 10 minut w 200 stopniach Celsjusza, aż ciasto z wierzchu będzie rumiane.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze