Pinsa. Podpłomyk o rzymskim rodowodzie

Pinsa romana to rodzaj podpłomyka – cienkiego ciasta wykonywanego z 3 rodzajów mąk, który można jeść solo lub z ulubionymi dodatkami. Choć może kojarzyć się z pizzą, to pinsa romana jest od niej skromniejsza, a zarazem zdecydowanie unikatowa. W oryginale pinsa jest ciastem na zakwasie, w wersji słynnego szefa kuchni, Marco Ghia, podpłomyk wykonujemy z użyciem drożdży.

Pinsa romanaPinsa romana
oprac. Karolina Rozmus

Składniki na 3 placki

  • 400 g mąki pszennej
  • 75 g mąki ryżowej
  • 25 g mąki sojowej
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 10 g soli
  • 5 g oliwy extra virgin
  • ½ l bardzo zimnej wody

Przepis

  • Do miski przesiać trzy rodzaje mąk i wymieszać je z drożdżami oraz solą.
  • Dodać około 300 ml zimnej wody i wyrobić dokładnie ciasto, a następnie dodać oliwę i ponownie wyrobić.
  • Wlać resztę wody i ponownie wyrobić ciasta (przez ok. 5 minut).
  • Ciasto nakryć szczelnie folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 24-48 godzin.
  • Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 3 części. Pozostawić do ocieplenia, aż do temperatury pokojowej.
  • Wyrośnięte kawałki ciasta rozwałkować, przełożyć na blachę i obłożyć ulubionymi dodatkami lub posypać ziołami.
  • Piec przez ok. 10 minut w 200 stopniach Celsjusza, aż ciasto z wierzchu będzie rumiane.
Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟