Ciasto francuskie w roli głównej. 5 sprawdzonych przepisów

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia
Karolina Wójciga

/ 5Prosto i smacznie

Obraz
© Fotolia

Dobrze mieć w lodówce rulon ciasta francuskiego. To produkt, dzięki któremu bez zbędnego kombinowania przygotujemy prosty, smaczny i szybki posiłek na ciepło. Mamy dla was aż 5 takich pomysłów. Każdy inny, ale równie smaczny. Który wybierzesz?

*Składniki: *

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • filet z kurczaka,
  • brokuł,
  • 100 g żółtego sera,
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pomidor,
  • cebula,
  • jajko,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie: pierś z kurczaka pokrój w bardzo drobne kawałki i podsmaż na oleju z cebulą pokrojoną w piórka. Dopraw solą i pieprzem. Brokuł podziel na mniejsze różyczki i gotuj przez 5 minut w lekko osolonej wodzie. Pomidora sparz, obierz ze skórki, pokrój w mniejsze kawałki i podsmaż na patelni, aż wyparuje z niego część wody. Na blasze rozłóż papier do pieczenia, a na nim ciasto francuskie. Boki ciasta potnij w paski - z obu stron do 1/3 szerokości ciasta, tak by środkowa część nie była pocięta. Środkowy pas ciasta posmaruj przygotowaną pastą pomidorową, a na nim poukładaj brokuł i kurczaka z cebulką. Wszystko posyp tartym, żółtym serem i posiekaną natką pietruszki. Paski ciasta zakładaj naprzemiennie na środek z nadzieniem tak, by powstał warkocz. Jajko roztrzep widelcem i posmaruj nim wierzch ciasta. Blaszkę wstaw na 15-18 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

/ 5Zakręcone pizzerinki

Obraz
© iStock.com

Przygotowanie: ciasto rozwiń i posmaruj sosem pomidorowym. Ułóż plasterki wędliny, posyp je serem żółtym i ziołami. Zwiń w rulon, pokrój na kawałki i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą pizzerinkę posmaruj rozkłóconym jajkiem. Zawijaski piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut z włączona funkcją termoobiegu.

/ 5Paluchy z ciasta francuskiego z bekonem

Obraz
© 123RF.COM
  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • jajko,
  • ser żółty,
  • 12-13 cienkich plastrów wędzonego boczku,
  • ostra słodka w proszku.

Przygotowanie: rozwiń płat ciasta francuskiego i posmaruj go rozmąconym jajkiem. Posyp ostrą papryką w proszku i tartym serem. Rozwałkuj delikatnie całość przy pomocy wałka i pokrój na paski o szerokości ok. 2 cm. Każdy pasek złóż na pół i skręć kilkukrotnie, a następnie owiń plasterkiem boczku. Ułóż je na kratce do pieczenia i wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz przez ok. 30 minut.

/ 5Szybkie zapiekanki z ciasta francuskiego

Obraz
© 123RF.COM

Przygotowanie: Rozwiń płat ciasta francuskiego i pokrój go w niewielkie prostokąty. Każdy posmaruj sosem pomidorowym, posyp przyprawami i tartym serem. Poukładaj umyte i pokrojone w ćwiartki pomidory. Zapiekanki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 20-25 minut.

/ 5Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim

Obraz
© Fotolia
  • filet z łososia (ok. 600 g),
  • olej rzepakowy,
  • ok. 2 szklanki świeżego szpinaku,
  • łyżka serka śmietankowego,
  • masło klarowane,
  • pieprz cytrynowy,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • ząbek czosnku,
  • sól,
  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • jajko.

Przygotowanie: filet z łososia przekrój w poprzek, a następnie oprósz z obu stron pieprzem cytrynowym, solą i skrop sokiem z cytryny. Szpinak posiekaj i podsmaż na maśle klarowanym razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i łyżką serka śmietankowego. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia, a na nim rozwiń ciasto francuskie i przekrój je na pół (wzdłuż krótszej krawędzi). Na obu częściach ciasta połóż po kawałku łososia, a na nich podsmażony szpinak z serkiem. Teraz przykryj rybę ciastem tak, jakbyś składał książkę, a boki dociśnij przy pomocy widelca. Wierzch ciasta posmaruj rozkłóconym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25 minut. Tak przygotowanego łososia możesz podać z sosem czosnkowym lub sałatką na bazie miksu sałat z dressingiem koperkowym.

Zobacz także wideo: Jesienne danie z kurczakiem i dynią piżmową

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita