Ciasto francuskie w roli głównej. 5 sprawdzonych przepisów
Prosto i smacznie
Kurczak z brokułami zapiekany w cieście francuskim
*Składniki: *
- opakowanie ciasta francuskiego,
- filet z kurczaka,
- brokuł,
- 100 g żółtego sera,
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- sól i pieprz do smaku,
- pomidor,
- cebula,
- jajko,
- olej do smażenia.
Przygotowanie: pierś z kurczaka pokrój w bardzo drobne kawałki i podsmaż na oleju z cebulą pokrojoną w piórka. Dopraw solą i pieprzem. Brokuł podziel na mniejsze różyczki i gotuj przez 5 minut w lekko osolonej wodzie. Pomidora sparz, obierz ze skórki, pokrój w mniejsze kawałki i podsmaż na patelni, aż wyparuje z niego część wody. Na blasze rozłóż papier do pieczenia, a na nim ciasto francuskie. Boki ciasta potnij w paski - z obu stron do 1/3 szerokości ciasta, tak by środkowa część nie była pocięta. Środkowy pas ciasta posmaruj przygotowaną pastą pomidorową, a na nim poukładaj brokuł i kurczaka z cebulką. Wszystko posyp tartym, żółtym serem i posiekaną natką pietruszki. Paski ciasta zakładaj naprzemiennie na środek z nadzieniem tak, by powstał warkocz. Jajko roztrzep widelcem i posmaruj nim wierzch ciasta. Blaszkę wstaw na 15-18 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.