Prosto i smacznie
Dobrze mieć w lodówce rulon ciasta francuskiego. To produkt, dzięki któremu bez zbędnego kombinowania przygotujemy prosty, smaczny i szybki posiłek na ciepło. Mamy dla was aż 5 takich pomysłów. Każdy inny, ale równie smaczny. Który wybierzesz?
*Składniki: *
- opakowanie ciasta francuskiego,
- filet z kurczaka,
- brokuł,
- 100 g żółtego sera,
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- sól i pieprz do smaku,
- pomidor,
- cebula,
- jajko,
- olej do smażenia.
Przygotowanie: pierś z kurczaka pokrój w bardzo drobne kawałki i podsmaż na oleju z cebulą pokrojoną w piórka. Dopraw solą i pieprzem. Brokuł podziel na mniejsze różyczki i gotuj przez 5 minut w lekko osolonej wodzie. Pomidora sparz, obierz ze skórki, pokrój w mniejsze kawałki i podsmaż na patelni, aż wyparuje z niego część wody. Na blasze rozłóż papier do pieczenia, a na nim ciasto francuskie. Boki ciasta potnij w paski - z obu stron do 1/3 szerokości ciasta, tak by środkowa część nie była pocięta. Środkowy pas ciasta posmaruj przygotowaną pastą pomidorową, a na nim poukładaj brokuł i kurczaka z cebulką. Wszystko posyp tartym, żółtym serem i posiekaną natką pietruszki. Paski ciasta zakładaj naprzemiennie na środek z nadzieniem tak, by powstał warkocz. Jajko roztrzep widelcem i posmaruj nim wierzch ciasta. Blaszkę wstaw na 15-18 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Zakręcone pizzerinki
- opakowanie ciasta francuskiego,
- kilka łyżek gęstego sosu pomidorowego,
- szklanka startego sera żółtego,
- kilka plasterków wędliny,
- jajko,
- oregano,
- bazylia.
Przygotowanie: ciasto rozwiń i posmaruj sosem pomidorowym. Ułóż plasterki wędliny, posyp je serem żółtym i ziołami. Zwiń w rulon, pokrój na kawałki i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą pizzerinkę posmaruj rozkłóconym jajkiem. Zawijaski piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut z włączona funkcją termoobiegu.
Paluchy z ciasta francuskiego z bekonem
- opakowanie ciasta francuskiego,
- jajko,
- ser żółty,
- 12-13 cienkich plastrów wędzonego boczku,
- ostra słodka w proszku.
Przygotowanie: rozwiń płat ciasta francuskiego i posmaruj go rozmąconym jajkiem. Posyp ostrą papryką w proszku i tartym serem. Rozwałkuj delikatnie całość przy pomocy wałka i pokrój na paski o szerokości ok. 2 cm. Każdy pasek złóż na pół i skręć kilkukrotnie, a następnie owiń plasterkiem boczku. Ułóż je na kratce do pieczenia i wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz przez ok. 30 minut.
Szybkie zapiekanki z ciasta francuskiego
- opakowanie ciasta francuskiego,
- 3 pomidory,
- sos pomidorowy,
- ser żółty,
- ulubione zioła,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: Rozwiń płat ciasta francuskiego i pokrój go w niewielkie prostokąty. Każdy posmaruj sosem pomidorowym, posyp przyprawami i tartym serem. Poukładaj umyte i pokrojone w ćwiartki pomidory. Zapiekanki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 20-25 minut.
Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim
- filet z łososia (ok. 600 g),
- olej rzepakowy,
- ok. 2 szklanki świeżego szpinaku,
- łyżka serka śmietankowego,
- masło klarowane,
- pieprz cytrynowy,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- ząbek czosnku,
- sól,
- opakowanie ciasta francuskiego,
- jajko.
Przygotowanie: filet z łososia przekrój w poprzek, a następnie oprósz z obu stron pieprzem cytrynowym, solą i skrop sokiem z cytryny. Szpinak posiekaj i podsmaż na maśle klarowanym razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i łyżką serka śmietankowego. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia, a na nim rozwiń ciasto francuskie i przekrój je na pół (wzdłuż krótszej krawędzi). Na obu częściach ciasta połóż po kawałku łososia, a na nich podsmażony szpinak z serkiem. Teraz przykryj rybę ciastem tak, jakbyś składał książkę, a boki dociśnij przy pomocy widelca. Wierzch ciasta posmaruj rozkłóconym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25 minut. Tak przygotowanego łososia możesz podać z sosem czosnkowym lub sałatką na bazie miksu sałat z dressingiem koperkowym.
Zobacz także wideo: Jesienne danie z kurczakiem i dynią piżmową