Golonka. Kawał dobrego mięsa

Mimo że przygotowanie dobrej golonki zajmuje sporo czasu, warto się poświęcić. Apetycznie przyrumieniona skórka, delikatne, rozpływające się w ustach mięso zachwycą wszystkich miłośników dobrej kuchni. Najczęściej przyrządzamy golonkę z wody lub pieczoną. Kucharz z restauracji Dziki Gon, specjalizującej się w tym przysmaku, radzi, jak zrobić idealną golonkę.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Dobre mięso to podstawa

Golonka z zasmażaną kapustą i kuflem piwa to klasyk niemieckiej kuchni. To danie kojarzy się też z przydrożnymi barami dla kierowców. Coraz częściej golonka trafia do menu dobrych restauracji, bo umiejętnie przyrządzona smakuje wybornie. Nie jest to jednak danie, którym powinniśmy zajadać się na co dzień. W 100 g golonki wieprzowej jest prawie 300 kcal, 19 g białka i aż 25 g tłuszczu. Mimo to od czasu do czasu warto się na nią skusić.

Chcąc przygotować golonkę w domu, musimy zaopatrzyć się w dobre mięso. - Najlepsze będą golonki półkilogramowe, pochodzące od sprawdzonych dostawców. Mięso należy umyć i oczyścić. Kolejnym etapem jest marynowanie w piwie, ziołach, soli i pierzu. Powinno ono trwać ok. dwunastu godzin w chłodnym miejscu. Następnie pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 165 stopni przez około 1,5 godziny. Podajemy z chrzanem, musztardą i ziemniakami lub chlebem na zakwasie – tłumaczy Wojtek Szomszor, kucharz z gdańskiej restauracji Dziki Gon.

Obraz
© 123RF.COM

Tak przyrządzona golonka będzie miała złocistą, chrupiącą skórkę, pod którą kryje się aromatyczne, miękkie i soczyste mięso. Warto eksperymentować i do marynaty dodać nieco miodu czy pokrojone w słupki warzywa – marchewkę, selera, pietruszkę, paprykę, a także krążki cebuli.

Z czym podawać?

Golonka lubi nie tylko towarzystwo gotowanych lub opiekanych ziemniaków. Będzie świetnie smakowała także podana na puree z grochu. Pikle, marynowane grzyby, podduszona z kminkiem kiszona kapusta również doskonale uzupełnią smak tego dania.

Obraz
© 123RF.COM

Poza wieprzową golonką do wyboru mamy także golonkę indyczą, z dzika lub sarny. - W naszej restauracji polecamy szczególnie golonkę z dzika. Mięso z dziczyzny jest zdrowsze, nie zawiera konserwantów ani innych dodatków i jest wyjątkowo smaczne – dodaje kucharz.

Golonka pieczona w piwie

Składniki: 2 golonki, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula, 4 ząbki czosnku, 1 szklanka jasnego piwa, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz.

Obraz
© 123RF.COM

Przygotowanie: golonki umyj i oczyść. Do garnka włóż pokrojone warzywa, 2 ząbki czosnku i golonki. Dodaj przyprawy. Gotuj ok. 1,5 godziny na małym ogniu. Po tym czasie wyjmij golonki z wywaru, natnij skórę. Pozostały czosnek rozetrzyj z solą. Natrzyj nim mięso. Włóż do naczynia żaroodpornego, zalej piwem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez 1,5 godziny. Od czasu do czasu podlewaj piwem.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯