Golonka. Kawał dobrego mięsa

Mimo że przygotowanie dobrej golonki zajmuje sporo czasu, warto się poświęcić. Apetycznie przyrumieniona skórka, delikatne, rozpływające się w ustach mięso zachwycą wszystkich miłośników dobrej kuchni. Najczęściej przyrządzamy golonkę z wody lub pieczoną. Kucharz z restauracji Dziki Gon, specjalizującej się w tym przysmaku, radzi, jak zrobić idealną golonkę.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Dobre mięso to podstawa

Golonka z zasmażaną kapustą i kuflem piwa to klasyk niemieckiej kuchni. To danie kojarzy się też z przydrożnymi barami dla kierowców. Coraz częściej golonka trafia do menu dobrych restauracji, bo umiejętnie przyrządzona smakuje wybornie. Nie jest to jednak danie, którym powinniśmy zajadać się na co dzień. W 100 g golonki wieprzowej jest prawie 300 kcal, 19 g białka i aż 25 g tłuszczu. Mimo to od czasu do czasu warto się na nią skusić.

Chcąc przygotować golonkę w domu, musimy zaopatrzyć się w dobre mięso. - Najlepsze będą golonki półkilogramowe, pochodzące od sprawdzonych dostawców. Mięso należy umyć i oczyścić. Kolejnym etapem jest marynowanie w piwie, ziołach, soli i pierzu. Powinno ono trwać ok. dwunastu godzin w chłodnym miejscu. Następnie pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 165 stopni przez około 1,5 godziny. Podajemy z chrzanem, musztardą i ziemniakami lub chlebem na zakwasie – tłumaczy Wojtek Szomszor, kucharz z gdańskiej restauracji Dziki Gon.

Obraz
© 123RF.COM

Tak przyrządzona golonka będzie miała złocistą, chrupiącą skórkę, pod którą kryje się aromatyczne, miękkie i soczyste mięso. Warto eksperymentować i do marynaty dodać nieco miodu czy pokrojone w słupki warzywa – marchewkę, selera, pietruszkę, paprykę, a także krążki cebuli.

Z czym podawać?

Golonka lubi nie tylko towarzystwo gotowanych lub opiekanych ziemniaków. Będzie świetnie smakowała także podana na puree z grochu. Pikle, marynowane grzyby, podduszona z kminkiem kiszona kapusta również doskonale uzupełnią smak tego dania.

Obraz
© 123RF.COM

Poza wieprzową golonką do wyboru mamy także golonkę indyczą, z dzika lub sarny. - W naszej restauracji polecamy szczególnie golonkę z dzika. Mięso z dziczyzny jest zdrowsze, nie zawiera konserwantów ani innych dodatków i jest wyjątkowo smaczne – dodaje kucharz.

Golonka pieczona w piwie

Składniki: 2 golonki, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula, 4 ząbki czosnku, 1 szklanka jasnego piwa, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz.

Obraz
© 123RF.COM

Przygotowanie: golonki umyj i oczyść. Do garnka włóż pokrojone warzywa, 2 ząbki czosnku i golonki. Dodaj przyprawy. Gotuj ok. 1,5 godziny na małym ogniu. Po tym czasie wyjmij golonki z wywaru, natnij skórę. Pozostały czosnek rozetrzyj z solą. Natrzyj nim mięso. Włóż do naczynia żaroodpornego, zalej piwem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez 1,5 godziny. Od czasu do czasu podlewaj piwem.

Wybrane dla Ciebie
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców