Golonka. Kawał dobrego mięsa

Mimo że przygotowanie dobrej golonki zajmuje sporo czasu, warto się poświęcić. Apetycznie przyrumieniona skórka, delikatne, rozpływające się w ustach mięso zachwycą wszystkich miłośników dobrej kuchni. Najczęściej przyrządzamy golonkę z wody lub pieczoną. Kucharz z restauracji Dziki Gon, specjalizującej się w tym przysmaku, radzi, jak zrobić idealną golonkę.

Golonka. Kawał dobrego mięsa
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Dobre mięso to podstawa

Golonka z zasmażaną kapustą i kuflem piwa to klasyk niemieckiej kuchni. To danie kojarzy się też z przydrożnymi barami dla kierowców. Coraz częściej golonka trafia do menu dobrych restauracji, bo umiejętnie przyrządzona smakuje wybornie. Nie jest to jednak danie, którym powinniśmy zajadać się na co dzień. W 100 g golonki wieprzowej jest prawie 300 kcal, 19 g białka i aż 25 g tłuszczu. Mimo to od czasu do czasu warto się na nią skusić.

Chcąc przygotować golonkę w domu, musimy zaopatrzyć się w dobre mięso. - Najlepsze będą golonki półkilogramowe, pochodzące od sprawdzonych dostawców. Mięso należy umyć i oczyścić. Kolejnym etapem jest marynowanie w piwie, ziołach, soli i pierzu. Powinno ono trwać ok. dwunastu godzin w chłodnym miejscu. Następnie pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 165 stopni przez około 1,5 godziny. Podajemy z chrzanem, musztardą i ziemniakami lub chlebem na zakwasie – tłumaczy Wojtek Szomszor, kucharz z gdańskiej restauracji Dziki Gon.

Obraz
© 123RF.COM

Tak przyrządzona golonka będzie miała złocistą, chrupiącą skórkę, pod którą kryje się aromatyczne, miękkie i soczyste mięso. Warto eksperymentować i do marynaty dodać nieco miodu czy pokrojone w słupki warzywa – marchewkę, selera, pietruszkę, paprykę, a także krążki cebuli.

Z czym podawać?

Golonka lubi nie tylko towarzystwo gotowanych lub opiekanych ziemniaków. Będzie świetnie smakowała także podana na puree z grochu. Pikle, marynowane grzyby, podduszona z kminkiem kiszona kapusta również doskonale uzupełnią smak tego dania.

Obraz
© 123RF.COM

Poza wieprzową golonką do wyboru mamy także golonkę indyczą, z dzika lub sarny. - W naszej restauracji polecamy szczególnie golonkę z dzika. Mięso z dziczyzny jest zdrowsze, nie zawiera konserwantów ani innych dodatków i jest wyjątkowo smaczne – dodaje kucharz.

Golonka pieczona w piwie

Składniki: 2 golonki, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula, 4 ząbki czosnku, 1 szklanka jasnego piwa, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz.

Obraz
© 123RF.COM

Przygotowanie: golonki umyj i oczyść. Do garnka włóż pokrojone warzywa, 2 ząbki czosnku i golonki. Dodaj przyprawy. Gotuj ok. 1,5 godziny na małym ogniu. Po tym czasie wyjmij golonki z wywaru, natnij skórę. Pozostały czosnek rozetrzyj z solą. Natrzyj nim mięso. Włóż do naczynia żaroodpornego, zalej piwem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez 1,5 godziny. Od czasu do czasu podlewaj piwem.

Wybrane dla Ciebie

Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm