Kukurydza w kolbie

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6przekąska do przygotowania na wiele sposobów

Obraz
© 123RF

Chociaż w Polsce częściej sięga się po kukurydzę z puszki, ta w kolbie może zaskoczyć nas swoim smakiem i prostotą przygotowania. Jest to najpowszechniejsze zboże na świecie, a na polskich stołach nie pojawia się zbyt często. Można ją ugotować, upiec, a nawet ugrillować. Wybierając w sklepie powinniśmy zwrócić uwagę, aby była miękka i jasnożółta.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Właściwości kukurydzy

Obraz
© 123RF

Kukurydza zawiera witaminy: C, A, E, z grupy B oraz PP, a także sole mineralne takie jak fosfor, potas, wapń, magnez i selen. Dostarczając sobie nawet niewielkie dawki selenu dziennie, chronimy nasz organizm przed chorobami nowotworowymi. Obecny w kukurydzy jest również błonnik, ułatwiający trawienie. Ziarna kukurydzy nie zawierają glutenu i z tego względu polecane są osobom przebywającym na diecie bezglutenowej.

/ 6Z masłem i solą

Obraz
© 123RF

Najprostszym sposobem na przyrządzenie kukurydzy w kolbie jest ugotowanie jej i podanie z masłem oraz solą. Kolby należy najpierw namoczyć w zimnej wodzie przez co najmniej godzinę. Kukurydzy nie można gotować dłużej niż kwadrans, ponieważ po tym czasie będzie stawała się coraz bardziej twarda. Z tego samego powodu nie należy wcześniej solić kukurydzy. Na ugotowaną kolbę możemy przed podaniem nałożyć skrawki masła i dodatkowo posypać solą.

/ 6Kolba z grilla

Obraz
© 123RF

Kukurydza z grilla jest pyszna, chrupiąca i słodka. Przed ułożeniem kukurydzy na grillu nie trzeba usuwać łupin. Ochronią one kolbę przed przypaleniem. Na pewno trzeba jednak pamiętać o jej regularnym obracaniu. Taka kukurydza sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych z grilla.

/ 6Kukurydza z piekarnika

Obraz
© 123RF

Pieczona kukurydza jest po prostu pyszna. W taki sposób przyrządza się ją w Meksyku. Najlepsza jest do tego kukurydza nie obrana z liści lub dokładnie zawinięta w folię. Wystarczy włożyć ją do piekarnika nagrzanego do 175 st. C. i piec przez około 40-45 minut, do czasu, aż zrobi się miękka. Po wyjęciu z piekarnika usuwamy z kolb liście i wąsy lub zdejmujemy folię aluminiową. Każdą kolbę smarujemy z wierzchu masełkiem, posypujemy chili, tartym twardym serem, posiekaną natką pietruszki i skrapiamy sokiem z limonki. Dzięki takiemu przygotowaniu mamy smak Meksyku w domu.

/ 6Jak oddzielić ziarna od kolby?

Obraz
© 123RF

Najłatwiej jest obrać kukurydzę za pomocą ostrego noża i dwóch misek – jednej większej, drugiej zdecydowanie mniejszej. Mniejszą miskę odwracamy i spodem do góry wstawiamy do większej. Na takiej konstrukcji opieramy kukurydzę i ostrym nożem odcinamy ziarna.

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności