Kukurydza w kolbie

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6przekąska do przygotowania na wiele sposobów

Obraz
© 123RF

Chociaż w Polsce częściej sięga się po kukurydzę z puszki, ta w kolbie może zaskoczyć nas swoim smakiem i prostotą przygotowania. Jest to najpowszechniejsze zboże na świecie, a na polskich stołach nie pojawia się zbyt często. Można ją ugotować, upiec, a nawet ugrillować. Wybierając w sklepie powinniśmy zwrócić uwagę, aby była miękka i jasnożółta.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Właściwości kukurydzy

Obraz
© 123RF

Kukurydza zawiera witaminy: C, A, E, z grupy B oraz PP, a także sole mineralne takie jak fosfor, potas, wapń, magnez i selen. Dostarczając sobie nawet niewielkie dawki selenu dziennie, chronimy nasz organizm przed chorobami nowotworowymi. Obecny w kukurydzy jest również błonnik, ułatwiający trawienie. Ziarna kukurydzy nie zawierają glutenu i z tego względu polecane są osobom przebywającym na diecie bezglutenowej.

/ 6Z masłem i solą

Obraz
© 123RF

Najprostszym sposobem na przyrządzenie kukurydzy w kolbie jest ugotowanie jej i podanie z masłem oraz solą. Kolby należy najpierw namoczyć w zimnej wodzie przez co najmniej godzinę. Kukurydzy nie można gotować dłużej niż kwadrans, ponieważ po tym czasie będzie stawała się coraz bardziej twarda. Z tego samego powodu nie należy wcześniej solić kukurydzy. Na ugotowaną kolbę możemy przed podaniem nałożyć skrawki masła i dodatkowo posypać solą.

/ 6Kolba z grilla

Obraz
© 123RF

Kukurydza z grilla jest pyszna, chrupiąca i słodka. Przed ułożeniem kukurydzy na grillu nie trzeba usuwać łupin. Ochronią one kolbę przed przypaleniem. Na pewno trzeba jednak pamiętać o jej regularnym obracaniu. Taka kukurydza sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych z grilla.

/ 6Kukurydza z piekarnika

Obraz
© 123RF

Pieczona kukurydza jest po prostu pyszna. W taki sposób przyrządza się ją w Meksyku. Najlepsza jest do tego kukurydza nie obrana z liści lub dokładnie zawinięta w folię. Wystarczy włożyć ją do piekarnika nagrzanego do 175 st. C. i piec przez około 40-45 minut, do czasu, aż zrobi się miękka. Po wyjęciu z piekarnika usuwamy z kolb liście i wąsy lub zdejmujemy folię aluminiową. Każdą kolbę smarujemy z wierzchu masełkiem, posypujemy chili, tartym twardym serem, posiekaną natką pietruszki i skrapiamy sokiem z limonki. Dzięki takiemu przygotowaniu mamy smak Meksyku w domu.

/ 6Jak oddzielić ziarna od kolby?

Obraz
© 123RF

Najłatwiej jest obrać kukurydzę za pomocą ostrego noża i dwóch misek – jednej większej, drugiej zdecydowanie mniejszej. Mniejszą miskę odwracamy i spodem do góry wstawiamy do większej. Na takiej konstrukcji opieramy kukurydzę i ostrym nożem odcinamy ziarna.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości