przekąska do przygotowania na wiele sposobów
Chociaż w Polsce częściej sięga się po kukurydzę z puszki, ta w kolbie może zaskoczyć nas swoim smakiem i prostotą przygotowania. Jest to najpowszechniejsze zboże na świecie, a na polskich stołach nie pojawia się zbyt często. Można ją ugotować, upiec, a nawet ugrillować. Wybierając w sklepie powinniśmy zwrócić uwagę, aby była miękka i jasnożółta.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Właściwości kukurydzy
Kukurydza zawiera witaminy: C, A, E, z grupy B oraz PP, a także sole mineralne takie jak fosfor, potas, wapń, magnez i selen. Dostarczając sobie nawet niewielkie dawki selenu dziennie, chronimy nasz organizm przed chorobami nowotworowymi. Obecny w kukurydzy jest również błonnik, ułatwiający trawienie. Ziarna kukurydzy nie zawierają glutenu i z tego względu polecane są osobom przebywającym na diecie bezglutenowej.
Z masłem i solą
Najprostszym sposobem na przyrządzenie kukurydzy w kolbie jest ugotowanie jej i podanie z masłem oraz solą. Kolby należy najpierw namoczyć w zimnej wodzie przez co najmniej godzinę. Kukurydzy nie można gotować dłużej niż kwadrans, ponieważ po tym czasie będzie stawała się coraz bardziej twarda. Z tego samego powodu nie należy wcześniej solić kukurydzy. Na ugotowaną kolbę możemy przed podaniem nałożyć skrawki masła i dodatkowo posypać solą.
Kolba z grilla
Kukurydza z grilla jest pyszna, chrupiąca i słodka. Przed ułożeniem kukurydzy na grillu nie trzeba usuwać łupin. Ochronią one kolbę przed przypaleniem. Na pewno trzeba jednak pamiętać o jej regularnym obracaniu. Taka kukurydza sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych z grilla.
Kukurydza z piekarnika
Pieczona kukurydza jest po prostu pyszna. W taki sposób przyrządza się ją w Meksyku. Najlepsza jest do tego kukurydza nie obrana z liści lub dokładnie zawinięta w folię. Wystarczy włożyć ją do piekarnika nagrzanego do 175 st. C. i piec przez około 40-45 minut, do czasu, aż zrobi się miękka. Po wyjęciu z piekarnika usuwamy z kolb liście i wąsy lub zdejmujemy folię aluminiową. Każdą kolbę smarujemy z wierzchu masełkiem, posypujemy chili, tartym twardym serem, posiekaną natką pietruszki i skrapiamy sokiem z limonki. Dzięki takiemu przygotowaniu mamy smak Meksyku w domu.
Jak oddzielić ziarna od kolby?
Najłatwiej jest obrać kukurydzę za pomocą ostrego noża i dwóch misek – jednej większej, drugiej zdecydowanie mniejszej. Mniejszą miskę odwracamy i spodem do góry wstawiamy do większej. Na takiej konstrukcji opieramy kukurydzę i ostrym nożem odcinamy ziarna.