Nalewka z głogu
Wykonanie nalewki nie powinno przysporzyć trudności, więc warto poświęcić trochę czasu, by cieszyć się zdrowotnymi właściwościami głogu zamkniętymi w karafce. Nalewka z głogu świetnie sprawdzi się w sezonie zimowym jako naturalna pomoc we wspieraniu odporności.
Okazja: |
- 1 kg owoców głogu
- 1 l spirytusu
- 50 dag cukru
- przyprawy: 6 goździków, kawałek kory cynamonu (ok. 10 cm), pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 l przegotowanej wody
- Wybierając owoce głogu na nalewkę, należy kierować się tym, by były soczyste. Umyć je i przesypać do słoja lub gąsiora.
- Spirytus wymieszać z 250 ml wody, zalać mieszanką owoce i szczelnie zakryć naczynie.
- Odstawić na około 2 tygodnie – codziennie należy potrząsać gąsiorem.
- Po upływie tego czasu zagotować resztę wody (750 ml) z przyprawami, skórką z cytryny i cukrem. Odstawić z palnika, wymieszać dokładnie i zdjąć osadzoną na powierzchni pianę.
- Spirytus zlać z gąsiora i wlać do przygotowanego syropu. Wymieszać.
- Wlać ponownie do słoja z owocami i odstawić na 3 dni.
- Po tym czasie miksturę przefiltrować, rozlać do butelek.
Nalewkę należy odstawić na okres kilku miesięcy – nawet do roku. W tym czasie będzie dojrzewać, nabierając mocy oraz smaku i aromatu.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl:external}
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy |
Podziel się opinią
Komentarze