Nalewka z głogu

Wykonanie nalewki nie powinno przysporzyć trudności, więc warto poświęcić trochę czasu, by cieszyć się zdrowotnymi właściwościami głogu zamkniętymi w karafce. Nalewka z głogu świetnie sprawdzi się w sezonie zimowym jako naturalna pomoc we wspieraniu odporności.

Nalewka z głoguNalewka z głogu
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 1 kg owoców głogu
  • 1 l spirytusu
  • 50 dag cukru
  • przyprawy: 6 goździków, kawałek kory cynamonu (ok. 10 cm), pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 l przegotowanej wody

Przepis

  • Wybierając owoce głogu na nalewkę, należy kierować się tym, by były soczyste. Umyć je i przesypać do słoja lub gąsiora.
  • Spirytus wymieszać z 250 ml wody, zalać mieszanką owoce i szczelnie zakryć naczynie.
  • Odstawić na około 2 tygodnie – codziennie należy potrząsać gąsiorem.
  • Po upływie tego czasu zagotować resztę wody (750 ml) z przyprawami, skórką z cytryny i cukrem. Odstawić z palnika, wymieszać dokładnie i zdjąć osadzoną na powierzchni pianę.
  • Spirytus zlać z gąsiora i wlać do przygotowanego syropu. Wymieszać.
  • Wlać ponownie do słoja z owocami i odstawić na 3 dni.
  • Po tym czasie miksturę przefiltrować, rozlać do butelek.

Przepis

Nalewkę należy odstawić na okres kilku miesięcy – nawet do roku. W tym czasie będzie dojrzewać, nabierając mocy oraz smaku i aromatu.

Wybrane dla Ciebie
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato