Trwa ładowanie...
d2owh2p
16-11-2020 11:37

Nalewka z głogu

Przepis

Wykonanie nalewki nie powinno przysporzyć trudności, więc warto poświęcić trochę czasu, by cieszyć się zdrowotnymi właściwościami głogu zamkniętymi w karafce. Nalewka z głogu świetnie sprawdzi się w sezonie zimowym jako naturalna pomoc we wspieraniu odporności.

d2owh2p
4.3
(4 głosy)
Oceń:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1 kg owoców głogu
  • 1 l spirytusu
  • 50 dag cukru
  • przyprawy: 6 goździków, kawałek kory cynamonu (ok. 10 cm), pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 l przegotowanej wody
Przepis
  • Wybierając owoce głogu na nalewkę, należy kierować się tym, by były soczyste. Umyć je i przesypać do słoja lub gąsiora.
  • Spirytus wymieszać z 250 ml wody, zalać mieszanką owoce i szczelnie zakryć naczynie.
  • Odstawić na około 2 tygodnie – codziennie należy potrząsać gąsiorem.
  • Po upływie tego czasu zagotować resztę wody (750 ml) z przyprawami, skórką z cytryny i cukrem. Odstawić z palnika, wymieszać dokładnie i zdjąć osadzoną na powierzchni pianę.
  • Spirytus zlać z gąsiora i wlać do przygotowanego syropu. Wymieszać.
  • Wlać ponownie do słoja z owocami i odstawić na 3 dni.
  • Po tym czasie miksturę przefiltrować, rozlać do butelek.

Nalewkę należy odstawić na okres kilku miesięcy – nawet do roku. W tym czasie będzie dojrzewać, nabierając mocy oraz smaku i aromatu.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl​​​​​​​​:external}​​​​​​​

Nalewka z głogu
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy

Podziel się opinią

6

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2owh2p
d2owh2p
d2owh2p
d2owh2p
Więcej tematów
d2owh2p