Trwa ładowanie...
d3fl4hw
07-10-2022 08:37

Nalewka jarzębinowa. Umili długie zimowe wieczory

Przepis

Czerwone korale jarzębiny to nie tylko jedna z ulubionych jesiennych zdobyczy dzieci, które robią z nich korale, ale przede wszystkim to świetny materiał na smaczne przetwory.

d3fl4hw
2.3
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Krzysztof Fryc
Składniki
Przepis
  • Do słoja wsypujemy przemrożone wcześniej korale jarzębiny. (można przetrzymać przez noc w lodówce).
  • Zalewamy wódką tak, żeby zakryła owoce powyżej 2 cm. Zamykamy i stawiamy na oknie na dwa tygodnie, aż nalewka nabierze bursztynowego koloru.
  • Przygotowujemy syrop cukrowy z 1 kg cukru i szklanki wody. Mieszamy z nalewem. Filtrujemy do butelek i odstawiamy na 4 miesiące.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Nalewka jarzębinowa. Umili długie zimowe wieczory
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3fl4hw
d3fl4hw
d3fl4hw
d3fl4hw
Więcej tematów
d3fl4hw