Trwa ładowanie...
d3cqt6r
d3cqt6r

Nalewka

Nalewki często są wykonywane w domu, a receptury na te napoje alkoholowe przekazywane są z pokolenia na pokolenia. Nalewki mogą być słodkie i wytrawne, proste i skomplikowane, mocne i bardzo lekkie.
Nalewki to alkoholowy wyciąg z owoców, kwiatów lub korzeni. Niektóre przepisy mówią także o mieszankach składników. Ze względu na to, że nalewki najczęściej są wykonywane w domowym zaciszu, receptury na poszczególne trunki mogą znacznie różnić się od siebie. Co więcej, bardzo często przepisy na konkretne nalewki są przekazywane z pokolenia na pokolenie i stanowią część rodzinnej tradycji.

Nalewki charakteryzują się 40-45 procentową zawartością alkoholu. Wytwarza się je w procesie maceracji, który polega na zalaniu owoców (lub innych składników) alkoholem. W taki sposób smak i aromat wsadu zostanie wydobyty i utrwalony. Nalewki bardzo często dosładza się miodem lub syropem cukrowym.

Warto wspomnieć o tym, że w sklepach alkoholowych lub marketach możemy znaleźć butelki, na których będzie widniała nazwa "nalewka". Nie zawsze będzie to jednak oryginalny trunek, który został wykonany w tradycyjny sposób. Aktualnie wyroby alkoholowe są produkowane w sposób maszynowy, a do ich tworzenia używa się chemicznych esencji. Należy zawsze sprawdzać, czy kupowany przez nas produkt faktycznie jest nalewką.

Nalewki – przechowywanie i podanie
Nalewki domowej roboty powinno się przechowywać w szklanych i ciemnych butelkach. Najlepiej, by nasze trunki były postawione w miejscu zacienionym i chłodnym. Bądźmy także cierpliwi i poczekajmy z otwarciem tradycyjnej nalewki, ponieważ, podobnie jak w przypadku wina, im nalewka dłużej będzie stała, tym jej smak będzie lepszy. Koneserzy tych trunków mówią o tym, by odczekać nawet 3-4 lata zanim skosztujemy nasz alkoholowy specjał.

Nalewki serwuje się w temperaturze pokojowej. Trunek powinniśmy nalać do małych kieliszków na wysokiej nóżce. Wytrawne nalewki będą świetnie pasowały do mięs (np. dziczyzny, wołowiny i wieprzowiny), a do deserów podajmy słodkie trunki. Po sytym posiłku możemy zaserwować również nalewkę z mięty, która dobrze zadziała na układ trawienny.

*Właściwości lecznicze nalewek *
Chociaż regularne spożywanie alkoholu nie jest dobre dla naszego zdrowia, czasami wypicie małej ilości nalewki będzie miało korzystny wpływ na nasz organizm. Przykładowo nalewka z wiśni pomoże na problemy trawienna, a trunek z pigwy może okazać się naturalnym lekarstwem na przeziębienie. Osoby, które chcą wzmocnić swój układ krwionośny powinny sięgnąć po nalewkę z aronii, natomiast orzechówka pomoże w kłopotach trawiennych.

d3cqt6r

d3cqt6r
d3cqt6r
d3cqt6r