Pomidorki koktajlowe - do czego je wykorzystać?
Ta niepozorna przekąska najczęściej podawana jest w sałatce, a przecież sposobów na wykorzystanie pomidorków koktajlowych jest mnóstwo!
Smakowity dodatek do wielu dań
Ta niepozorna przekąska najczęściej podawana jest w sałatce, a przecież sposobów na wykorzystanie pomidorków koktajlowych jest mnóstwo! Są wyśmienite zarówno na zimno, jak na ciepło. Można je podawać w przekąskach i daniach głównych. Z pewnością posmakują wam pomidorki marynowane. A ponieważ są zdrowe, warto zjadać je jak najczęściej.
Pomidory drobnoowocowe, zwane koktajlowymi albo cherry, są niewielkie, soczyste i zazwyczaj słodsze od tradycyjnych pomidorów. Stanowią ciekawy produkt, który w kuchni można wykorzystać na wiele sposobów, a przy tym wyrazisty element dekoracyjny.
Skarbnica witamin
Uważa się, że podobnie jak duże pomidory, pomidorki koktajlowe należą do najzdrowszej żywności świata! Warto je jeść ze względu na bogactwo witaminy A - garść pokryje dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę w 15 procentach. Witamina A korzystnie wpływa na wzrok i wzmacnia odporność. Na uwagę w pomidorkach koktajlowych zasługuje też witamina C, która uszczelnia naczynia krwionośne, odpowiada za elastyczność skóry, reguluje poziom cholesterolu i ułatwia przyswajanie żelaza. Garść pomidorków cherry pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w 10 procentach.
Zarówno witamina A, jak i C należą do przeciwutleniaczy, które hamują działanie wolnych rodników, zabezpieczając organizm przed rozwojem niebezpiecznych chorób (w tym nowotworów) i spowalniając procesy starzenia.
W pomidorkach cherry znajduje się obniżający ciśnienie krwi potas, pobudzające układ krwiotwórczy do działania żelazo, witamina B6 (pirydoksyna), która łagodzi stany napięcia, wzmacnia odporność dobrze oddziałuje na umysł i korzystnie wpływa na układ nerwowy. Na szczególną uwagę zasługuje obecny w pomidorkach likopen, związek z grupy karotenów, przeciwutleniacz, który pełni nieocenioną rolę w profilaktyce przeciwnowotworowej. Wzmacnia odporność, a badania opublikowane w 2005 roku w magazynie "Biochimica et Biophysica Acta" wykazały, że likopen obecny w pomidorkach koktajlowych dobrze wpływa na prostatę. To właśnie likopenowi pomidory zawdzięczają czerwony kolor. Spożywanie pomidorków cherry dobrze wpływa również na serce, okrężnicę i kości.
Wzmacniają serce i kości
W pomidorkach cherry znajduje się obniżający ciśnienie krwi potas, pobudzające układ krwiotwórczy do działania żelazo, witamina B6 (pirydoksyna), która łagodzi stany napięcia, wzmacnia odporność dobrze oddziałuje na umysł i korzystnie wpływa na układ nerwowy. Na szczególną uwagę zasługuje obecny w pomidorkach likopen, związek z grupy karotenów, przeciwutleniacz, który pełni nieocenioną rolę w profilaktyce przeciwnowotworowej. Wzmacnia odporność, a badania opublikowane w 2005 roku w magazynie "Biochimica et Biophysica Acta" wykazały, że likopen obecny w pomidorkach koktajlowych dobrze wpływa na prostatę. To właśnie likopenowi pomidory zawdzięczają czerwony kolor. Spożywanie pomidorków cherry dobrze wpływa również na serce, okrężnicę i kości.
Pomidorki na ciepło
Na pewno posmakują nam pomidorki cherry podane na ciepło. Dobra wiadomość jest taka, że w wysokiej temperaturze zwiększa się produkcja likopenu!
Pokrojone pomidorki cherry mogą być składnikiem pomidorowej pasty. Krótko podsmaż na patelni posiekany ząbek czosnku i 1-2 posiekane cebule, do zeszklenia. Dodaj 8-10 pokrojonych pomidorków cherry. Dopraw solą, pieprzem, oregano albo bazylią. Gotuj na wolnym ogniu, aż pomidorki się rozpadną. Jeśli w sosie, który otrzymasz, będzie skórka z pomidorów, pozbądź się jej. Następnie zdejmij z ognia, skrop oliwą z oliwek i ewentualnie dopraw do smaku. Jeśli potrzeba, zmiksuj pastę blenderem. Taka pasta przyda się do przygotowania domowej pizzy albo sosu do makaronu. Usmażone pomidorki cherry z czosnkiem, cebulą, doprawione solą, pieprzem, bazylią, oliwą i octem balsamicznym będą bardzo dobrym dodatkiem do mięs i ryb.
Ponieważ pomidorki dobrze się zapiekają, pamiętaj, by dodawać je do tart czy zapiekanek. Przekrojone na pół pomidorki doskonale sprawdzą się jako składnik jajecznicy i omletu.
Oryginalna przystawka
Przepyszne są pomidorki faszerowane albo pieczone, które będą szybkim i smacznym dodatkiem do dań obiadowych, sałatek, serowych sufletów itp. Umyte i osuszone pomidorki przekrój na pół i rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (przecięciem do góry). Oprósz je solą, pieprzem, skrop oliwą i/lub octem balsamicznym. Możesz również dorzucić kilka gałązek świeżych ziół, np. tymianek albo lubczyk. Piecz w 200 stopniach przez ok. 15-20 minut.
Pomysłowe kanapki
Po pomidorki koktajlowe powinny sięgać młode mamy, które mają w domu niejadka. Dlaczego? Bo dzięki nim przygotują smaczną i zdrową kanapkę (na razowym chlebie, z chudą wędliną albo wędzonym łososiem). Połówkę pomidorka, skórką do góry, ułóż na kromce, przecinając go jeszcze raz na pół, ale nie do końca (żeby stworzyć "skrzydełka"). Z ciemnej oliwki zrób główkę i kropeczki - biedronka gotowa! Kanapkę możesz ozdobić zieleniną. Takiej kanapce żadne dziecko się nie oprze.