Pomidorki koktajlowe - do czego je wykorzystać?

Ta niepozorna przekąska najczęściej podawana jest w sałatce, a przecież sposobów na wykorzystanie pomidorków koktajlowych jest mnóstwo!

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 6Smakowity dodatek do wielu dań

Obraz
© Shutterstock.com

Ta niepozorna przekąska najczęściej podawana jest w sałatce, a przecież sposobów na wykorzystanie pomidorków koktajlowych jest mnóstwo! Są wyśmienite zarówno na zimno, jak na ciepło. Można je podawać w przekąskach i daniach głównych. Z pewnością posmakują wam pomidorki marynowane. A ponieważ są zdrowe, warto zjadać je jak najczęściej.

Pomidory drobnoowocowe, zwane koktajlowymi albo cherry, są niewielkie, soczyste i zazwyczaj słodsze od tradycyjnych pomidorów. Stanowią ciekawy produkt, który w kuchni można wykorzystać na wiele sposobów, a przy tym wyrazisty element dekoracyjny.

/ 6Skarbnica witamin

Obraz
© Shutterstock.com

Uważa się, że podobnie jak duże pomidory, pomidorki koktajlowe należą do najzdrowszej żywności świata! Warto je jeść ze względu na bogactwo witaminy A - garść pokryje dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę w 15 procentach. Witamina A korzystnie wpływa na wzrok i wzmacnia odporność. Na uwagę w pomidorkach koktajlowych zasługuje też witamina C, która uszczelnia naczynia krwionośne, odpowiada za elastyczność skóry, reguluje poziom cholesterolu i ułatwia przyswajanie żelaza. Garść pomidorków cherry pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w 10 procentach.

Zarówno witamina A, jak i C należą do przeciwutleniaczy, które hamują działanie wolnych rodników, zabezpieczając organizm przed rozwojem niebezpiecznych chorób (w tym nowotworów) i spowalniając procesy starzenia.

W pomidorkach cherry znajduje się obniżający ciśnienie krwi potas, pobudzające układ krwiotwórczy do działania żelazo, witamina B6 (pirydoksyna), która łagodzi stany napięcia, wzmacnia odporność dobrze oddziałuje na umysł i korzystnie wpływa na układ nerwowy. Na szczególną uwagę zasługuje obecny w pomidorkach likopen, związek z grupy karotenów, przeciwutleniacz, który pełni nieocenioną rolę w profilaktyce przeciwnowotworowej. Wzmacnia odporność, a badania opublikowane w 2005 roku w magazynie "Biochimica et Biophysica Acta" wykazały, że likopen obecny w pomidorkach koktajlowych dobrze wpływa na prostatę. To właśnie likopenowi pomidory zawdzięczają czerwony kolor. Spożywanie pomidorków cherry dobrze wpływa również na serce, okrężnicę i kości.

/ 6Wzmacniają serce i kości

Obraz
© Shutterstock.com

W pomidorkach cherry znajduje się obniżający ciśnienie krwi potas, pobudzające układ krwiotwórczy do działania żelazo, witamina B6 (pirydoksyna), która łagodzi stany napięcia, wzmacnia odporność dobrze oddziałuje na umysł i korzystnie wpływa na układ nerwowy. Na szczególną uwagę zasługuje obecny w pomidorkach likopen, związek z grupy karotenów, przeciwutleniacz, który pełni nieocenioną rolę w profilaktyce przeciwnowotworowej. Wzmacnia odporność, a badania opublikowane w 2005 roku w magazynie "Biochimica et Biophysica Acta" wykazały, że likopen obecny w pomidorkach koktajlowych dobrze wpływa na prostatę. To właśnie likopenowi pomidory zawdzięczają czerwony kolor. Spożywanie pomidorków cherry dobrze wpływa również na serce, okrężnicę i kości.

/ 6Pomidorki na ciepło

Obraz
© Shutterstock.com

Na pewno posmakują nam pomidorki cherry podane na ciepło. Dobra wiadomość jest taka, że w wysokiej temperaturze zwiększa się produkcja likopenu!

Pokrojone pomidorki cherry mogą być składnikiem pomidorowej pasty. Krótko podsmaż na patelni posiekany ząbek czosnku i 1-2 posiekane cebule, do zeszklenia. Dodaj 8-10 pokrojonych pomidorków cherry. Dopraw solą, pieprzem, oregano albo bazylią. Gotuj na wolnym ogniu, aż pomidorki się rozpadną. Jeśli w sosie, który otrzymasz, będzie skórka z pomidorów, pozbądź się jej. Następnie zdejmij z ognia, skrop oliwą z oliwek i ewentualnie dopraw do smaku. Jeśli potrzeba, zmiksuj pastę blenderem. Taka pasta przyda się do przygotowania domowej pizzy albo sosu do makaronu. Usmażone pomidorki cherry z czosnkiem, cebulą, doprawione solą, pieprzem, bazylią, oliwą i octem balsamicznym będą bardzo dobrym dodatkiem do mięs i ryb.

Ponieważ pomidorki dobrze się zapiekają, pamiętaj, by dodawać je do tart czy zapiekanek. Przekrojone na pół pomidorki doskonale sprawdzą się jako składnik jajecznicy i omletu.

/ 6Oryginalna przystawka

Obraz
© Shutterstock.com

Przepyszne są pomidorki faszerowane albo pieczone, które będą szybkim i smacznym dodatkiem do dań obiadowych, sałatek, serowych sufletów itp. Umyte i osuszone pomidorki przekrój na pół i rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (przecięciem do góry). Oprósz je solą, pieprzem, skrop oliwą i/lub octem balsamicznym. Możesz również dorzucić kilka gałązek świeżych ziół, np. tymianek albo lubczyk. Piecz w 200 stopniach przez ok. 15-20 minut.

/ 6Pomysłowe kanapki

Obraz
© 123RF.COM

Po pomidorki koktajlowe powinny sięgać młode mamy, które mają w domu niejadka. Dlaczego? Bo dzięki nim przygotują smaczną i zdrową kanapkę (na razowym chlebie, z chudą wędliną albo wędzonym łososiem). Połówkę pomidorka, skórką do góry, ułóż na kromce, przecinając go jeszcze raz na pół, ale nie do końca (żeby stworzyć "skrzydełka"). Z ciemnej oliwki zrób główkę i kropeczki - biedronka gotowa! Kanapkę możesz ozdobić zieleniną. Takiej kanapce żadne dziecko się nie oprze.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru