Kurczak w sosie ze szpinakiem
Kurczak duszony w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to doskonała propozycja na rodzinny obiad. Przepis poleca Wiola, autorka bloga "Gotuj i mieszkaj".
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 4-6 |
- 5 udek i 5 pałek z kurczaka
- 10 suszonych pomidorów
- 200 g mrożonego szpinaku
- 300 ml śmietanki 30 proc.
- sól, pieprz
Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Na rozgrzaną patelnię wkładamy kawałki mięsa i obsmażamy je około 25 minut na wolnym ogniu, najlepiej pierwsze 5 minut bez pokrywki, następnie z pokrywką. Po 25 minutach dodajemy szpinak i całość podsmażamy, aż cała woda ze szpinaku wyparuje. Kiedy woda odparuje dodajemy śmietankę, chwilę ją redukujemy, żeby uzyskać odpowiedniej gęstości sos. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekane suszone pomidory.
Zobacz też przepis na rogaliki drożdżowe
src="https://d.wpimg.pl/762126421--1334984339/rogaliki.JPG"/>
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze