Kurczak pieczony z papryką i pastą lutenica. Obiad po bałkańsku
Lutenica to gęsta warzywna pasta popularna na Bałkanach. Znajdziemy w niej m.in. paprykę, bakłażany i pomidory. Lutenicę bez problemu kupimy w polskich sklepach. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs, makaronów czy kanapek. Przepis na kurczaka pieczonego z warzywami i lutenicą pochodzi z bloga "Di bloguje".
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 4 |
- Kurczaka należy umyć, dokładne osuszyć i wymieszać z pastą oraz z przyprawami.
- Tak przygotowane mięso odstawić do lodówki minimum na 1 godzinę.
- Po tym czasie dodać paprykę uprzedni pokrojoną w słupki.
- Całość przełożyć do rękawa do pieczenia, szczelnie związać i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
- Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.
- Pod koniec pieczenia rękaw można ostrożnie przeciąć, aby skórka kurczaka nabrała rumianego koloru.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze