Trwa ładowanie...
d34at7c
d34at7c
x-news/Uwaga TVN

Kremowa zupa z kukurydzy z nachosami

Przepis

Kremowa zupa kukurydziana swoje źródła ma w książce bostońskiej kucharki Fannie Farmer, wydanej w 1896 roku. Recepturę postanowiła przetestować i lekko podrasować autorka bloga "Przepisy tradycyjne". Finalne danie zachwyca serowym aromatem i prostotą wykonania.

3.2
(5 głosów)
Oceń:
d34at7c
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Kremowa zupa z kukurydzy z nachosami
www.przepisytradycyjne.pl
Składniki
  • 300 g kukurydzy
  • 200 ml mleka
  • 1 szalotka
  • 120 g sera cheddar
  • pieprz czarny i cayenne do smaku oraz sól
  • nachosy lub grzanki do podania
Przepis

Kukurydzę z puszki dodaję do zimnej wody i ustawiam garnuszek na wolnym ogniu. Gotuję przez ok. 10 minut. Obieram szalotkę i drobno ją siekam, sparzam gorącym mlekiem. Do podgotowanej kukurydzy dodaję mleko z cebulką i pokrojony w kostkę ser cheddar. Zostawiam na ogniu do momentu, aż ser idealnie się roztopi. Na koniec wszystko blenduję, dodając łyżeczkę masła i łyżeczkę mąki. Mieszam i doprawiam do smaku solą, pieprzem czarnym i cayenne. Krem z kukurydzy podaję z nachosami.
Zobacz także: szybka zupa z kalafiora i porów. Porcja kosztuje tylko 70 groszy

Zobacz wideo: Vichyssoise – francuska zupa krem

Kremowa zupa z kukurydzy z nachosami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
2
Share
d34at7c
d34at7c
d34at7c
d34at7c
d34at7c
d34at7c