Kremowa zupa z kukurydzy z nachosami
Kremowa zupa kukurydziana swoje źródła ma w książce bostońskiej kucharki Fannie Farmer, wydanej w 1896 roku. Recepturę postanowiła przetestować i lekko podrasować autorka bloga "Przepisy tradycyjne". Finalne danie zachwyca serowym aromatem i prostotą wykonania.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 300 g kukurydzy
- 200 ml mleka
- 1 szalotka
- 120 g sera cheddar
- pieprz czarny i cayenne do smaku oraz sól
- nachosy lub grzanki do podania
Kukurydzę z puszki dodaję do zimnej wody i ustawiam garnuszek na wolnym ogniu. Gotuję przez ok. 10 minut. Obieram szalotkę i drobno ją siekam, sparzam gorącym mlekiem. Do podgotowanej kukurydzy dodaję mleko z cebulką i pokrojony w kostkę ser cheddar. Zostawiam na ogniu do momentu, aż ser idealnie się roztopi. Na koniec wszystko blenduję, dodając łyżeczkę masła i łyżeczkę mąki. Mieszam i doprawiam do smaku solą, pieprzem czarnym i cayenne. Krem z kukurydzy podaję z nachosami.
Zobacz także: szybka zupa z kalafiora i porów. Porcja kosztuje tylko 70 groszy
Zobacz wideo: Vichyssoise – francuska zupa krem
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze