Chrupiące krokiety z ziemniaków. Receptura z 1913 roku
- Szukając inspiracji na turozmaicenie obiadu natknęłam się na przepis na krokiety z ziemniaków. I jak to zazwyczaj bywa w przypadku przedwojennych przepisów – nie zawiodłam się i tym razem! Puszysty, kremowy środek z puree ziemniaczanego cudownie kontrastuje z chrupiącą, przysmażoną skórką krokietow! Jestem pewna, że tak podane z pewnością zostaną również docenione przez dzieci - pisze autorka bloga "Kuchenny kredens".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Rodzaj diety: |
- 5-6 ziemniaków
- 2 żółtka + 1 jajko
- niewielka ilość mleka i ok. 2 łyżki masła do zaciągnięcia kartofli
- mąka i bułka tarta do obtoczenia krokietów
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
- natka pietruszki, koperek lub szczypiorek
- olej lub smalec do smażenia
- opcjonalnie: czosnek, cebula
Ugotowane ziemniaki odcedzić i odparować. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę lub rozgnieść dokładnie na puree oraz zaciągnąć niewielką ilością mleka i masłem. Krótko ubijać razem. Odstawić do ostudzenia.
Do ostudzonych ziemniaków wbić żółtka, dodać przyprawy oraz posiekane zioła. Można wycisnąć również wcześniej upieczony w piekarniku czosnek lub podsmażoną cebulkę. Wymieszać.
Na patelni rozgrzać smalec lub olej. W tym czasie z masy ziemniaczanej formować wałeczki, obtaczać w mące a następnie w jajku i tartej bułce. Smażyć na rumiano. Podawać samodzielnie z sosem lub jako dodatek do obiadu.
Zobacz też przepis na tartę z jabłkami
src="https://d.wpimg.pl/725736629-1986558571/tarta.jpg"/>
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze