Trwa ładowanie...
d481w0y
d481w0y

Chrupiące krokiety z ziemniaków. Receptura z 1913 roku

Przepis

- Szukając inspiracji na turozmaicenie obiadu natknęłam się na przepis na krokiety z ziemniaków. I jak to zazwyczaj bywa w przypadku przedwojennych przepisów – nie zawiodłam się i tym razem! Puszysty, kremowy środek z puree ziemniaczanego cudownie kontrastuje z chrupiącą, przysmażoną skórką krokietow! Jestem pewna, że tak podane z pewnością zostaną również docenione przez dzieci - pisze autorka bloga "Kuchenny kredens".

2.7
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Rodzaj diety:
Zdjęcie
kuchenny kredens
Składniki
  • 5-6 ziemniaków
  • 2 żółtka + 1 jajko
  • niewielka ilość mleka i ok. 2 łyżki masła do zaciągnięcia kartofli
  • mąka i bułka tarta do obtoczenia krokietów
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
  • natka pietruszki, koperek lub szczypiorek
  • olej lub smalec do smażenia
  • opcjonalnie: czosnek, cebula
Przepis

Ugotowane ziemniaki odcedzić i odparować. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę lub rozgnieść dokładnie na puree oraz zaciągnąć niewielką ilością mleka i masłem. Krótko ubijać razem. Odstawić do ostudzenia.
Do ostudzonych ziemniaków wbić żółtka, dodać przyprawy oraz posiekane zioła. Można wycisnąć również wcześniej upieczony w piekarniku czosnek lub podsmażoną cebulkę. Wymieszać.

Na patelni rozgrzać smalec lub olej. W tym czasie z masy ziemniaczanej formować wałeczki, obtaczać w mące a następnie w jajku i tartej bułce. Smażyć na rumiano. Podawać samodzielnie z sosem lub jako dodatek do obiadu.

Zobacz też przepis na tartę z jabłkami

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Chrupiące krokiety z ziemniaków. Receptura z 1913 roku
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d481w0y

Podziel się opinią

33
8
Share
d481w0y
d481w0y
d481w0y
d481w0y
Więcej tematów
d481w0y