Ziemniaki glazurowane. Jeszcze smaczniejsze niż pieczone
Przepyszny sposób na ziemniaki. Glazurowane na patelni ziemniaczki będą doskonale pasować do pieczonego mięsa, ale świetnie smakują również solo. Na patelnię możemy dodać ulubione przyprawy - tymianek, odrobinę suszonego chili, rozmaryn czy czosnek. Świetnie podkręcą smak ziemniaków. Wypróbujcie koniecznie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
- 3/4 kg małych ziemniaków
- sól
- 3 łyżki cukru
- 5 dkg masła
- Ugotować ziemniaki w skórkach w osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić i obrać, przelać na cedzaku zimną wodą. Odcedzić.
- Rozgrzać cukier na patelni i - mieszając - do złotobrązowego koloru. Zdjąć natychmiast z ognia, dodać masło, włożyć ziemniaki i ciągle mieszać.
- Postawić na małym ogniu i podgrzewać, dopóki nie będą w środku gorące, a na wierzchu złote. Podawać od razu do pieczonego mięsa i drobiu.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze