Wiśniówka według receptury z 1871 r. Owocowa nalewka najlepsza na zimę
Sezon na wiśnie trwa w najlepsze, dlatego warto go wykorzystać i przygotować aromatyczną wiśniówkę, której smakiem będziecie mogli cieszyć się w długie jesienne wieczory. Prezentujemy wam sprawdzoną recepturę z 1871 roku, którą możecie znaleźć na blogu "Przepisy tradycyjne".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-5 |
Okazja: |
- 1 kg wiśni,
- 250 g cukru,
- 125 ml wody,
- 1/2 l spirytusu.
Wiśnie umyj i wydryluj, a następnie przesyp do dużego słoja. Teraz przygotuj syrop z wody i cukru. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, a syrop przestygnie, połącz go ze spirytusem. Zalej wiśnie mieszanką spirytusowo-syropową, zakręć słoik i trzymaj go w szafce. Każdego dnia potrząśnij słoikiem i po 14 dniach zlej wiśniówkę do butelek, a wiśnie przesyp do słoiczków. „Pijane wiśnie” będą idealne do tortów i deserów. Do niektórych słoiczków możesz dosypać nieco cukru – owoce będą słodsze.
Zobacz także: Przepis na błyskawiczne i pyszne ciasto wiśniowe
Zobacz tez wideo:* Wszystko, czego nie wiesz o piwie*
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze