Trwa ładowanie...
d4j6ngq
oprac. Karolina Wójciga
x-news/Uwaga TVN

Wiśniówka według receptury z 1871 r. Owocowa nalewka najlepsza na zimę

Przepis

Sezon na wiśnie trwa w najlepsze, dlatego warto go wykorzystać i przygotować aromatyczną wiśniówkę, której smakiem będziecie mogli cieszyć się w długie jesienne wieczory. Prezentujemy wam sprawdzoną recepturę z 1871 roku, którą możecie znaleźć na blogu "Przepisy tradycyjne".

d4j6ngq
3.2
(25 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-5

Okazja:
www.przepisytradycyjne.pl
Źródło: www.przepisytradycyjne.pl
Składniki
  • 1 kg wiśni,
  • 250 g cukru,
  • 125 ml wody,
  • 1/2 l spirytusu.
Przepis

Wiśnie umyj i wydryluj, a następnie przesyp do dużego słoja. Teraz przygotuj syrop z wody i cukru. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, a syrop przestygnie, połącz go ze spirytusem. Zalej wiśnie mieszanką spirytusowo-syropową, zakręć słoik i trzymaj go w szafce. Każdego dnia potrząśnij słoikiem i po 14 dniach zlej wiśniówkę do butelek, a wiśnie przesyp do słoiczków. „Pijane wiśnie” będą idealne do tortów i deserów. Do niektórych słoiczków możesz dosypać nieco cukru – owoce będą słodsze.
Zobacz także: Przepis na błyskawiczne i pyszne ciasto wiśniowe

Zobacz tez wideo:* Wszystko, czego nie wiesz o piwie*

Wiśniówka według receptury z 1871 r. Owocowa nalewka najlepsza na zimę
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

19
8
Share
d4j6ngq

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4j6ngq
d4j6ngq
d4j6ngq
d4j6ngq
Więcej tematów
d4j6ngq