Trwa ładowanie...
d41h64e
d41h64e
x-news/Uwaga TVN

Wiśniówka według receptury z 1871 r. Owocowa nalewka najlepsza na zimę

Przepis

Sezon na wiśnie trwa w najlepsze, dlatego warto go wykorzystać i przygotować aromatyczną wiśniówkę, której smakiem będziecie mogli cieszyć się w długie jesienne wieczory. Prezentujemy wam sprawdzoną recepturę z 1871 roku, którą możecie znaleźć na blogu "Przepisy tradycyjne".

3.3
(24 głosy)
Oceń:
d41h64e
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-5

Okazja:
Wiśniówka według receptury z 1871 r. Owocowa nalewka najlepsza na zimę
www.przepisytradycyjne.pl
Wiśniówka według receptury z 1871 r. Owocowa nalewka najlepsza na zimę
Składniki
  • 1 kg wiśni,
  • 250 g cukru,
  • 125 ml wody,
  • 1/2 l spirytusu.
Przepis

Wiśnie umyj i wydryluj, a następnie przesyp do dużego słoja. Teraz przygotuj syrop z wody i cukru. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, a syrop przestygnie, połącz go ze spirytusem. Zalej wiśnie mieszanką spirytusowo-syropową, zakręć słoik i trzymaj go w szafce. Każdego dnia potrząśnij słoikiem i po 14 dniach zlej wiśniówkę do butelek, a wiśnie przesyp do słoiczków. „Pijane wiśnie” będą idealne do tortów i deserów. Do niektórych słoiczków możesz dosypać nieco cukru – owoce będą słodsze.
Zobacz także: Przepis na błyskawiczne i pyszne ciasto wiśniowe

Zobacz tez wideo:* Wszystko, czego nie wiesz o piwie*

Wiśniówka według receptury z 1871 r. Owocowa nalewka najlepsza na zimę
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

18
8
Share
d41h64e
d41h64e
d41h64e

d41h64e
d41h64e
d41h64e