Trwa ładowanie...
d322i7d

Drinki i shoty

123
Źródło: 123

Drink to koktajl alkoholowy uzyskiwany przez połączenie różnych rodzajów trunków, płynów niebędących alkoholami, dodatków w postaci przypraw czy owoców. Drinki są większe objętościowo niż shoty.

Shot to napój alkoholowy podawany w kieliszku nie większym niż 50 ml. Powinien być wypity na raz. Shoty zwykle są mocniejsze od drinków, ponieważ ich składnikami są zazwyczaj alkohole o wysokiej zawartości procentowej i sporządza się je bez składników rozcieńczających.

Na przełomie XV i XVI wieku alkohol, czyli wtedy spirytus winny, przestał być w Europie lekiem, a stał się napitkiem. Zaczęto do niego dodawać różne substancje smakowe i aromatyczne jak miód, zioła, korzenie, soki owocowe, a nawet mleko, śmietankę oraz jajka. Początkowo przygotowywano go na gorąco. W ten sposób powstały prototypy dzisiejszych napojów mieszanych.

Martini, Margarita, Tequila Sunrise, Cuba libre czy wreszcie Sex on the beach z obowiązkową palemką – lista drinków, choć właściwie powinniśmy powiedzieć "koktajli" jest wręcz nieograniczona. Barwne i wesoło brzmiące słowo cocktail jest zbitką dwóch wyrazów angielskich: "cock" (kogut) i "tail" (ogon), wiążące się z walkami kogutów. Istniał zwyczaj, by po walkach kogucich nagrodzony właściciel zwycięskiego koguta stawiał kolejkę dla widzów, zamawiając trunek u oberżysty.

Pewien amerykański oberżysta, nie dysponując jednorodnym napojem, zlał różne trunki wraz z dodatkami i zamieszał je fruwającymi podczas walki koguciej kolorowymi piórami oraz piórami z ogona pokonanego koguta. Przypadkowy i niespotykany dotąd napój, który okazał się doskonały w smaku, nazwano wówczas kogucim ogonem.

Nauka o napojach mieszanych, czyli miksologia, rozróżnia napoje mieszane zimne i gorące, alkoholowe i bezalkoholowe. Dzielą się one z kolei na napoje małe, czyli short drinki, których porcja waha się w granicach 60-100 ml oraz na napoje duże – long drinki – których porcja przekracza 100 ml i może dochodzić do 250 ml i więcej.

Przygotowując koktajl, należy bezwzględnie przestrzegać receptury, techniki miksowania, dobrego oziębienia, wielkości porcji oraz stosownego szkła (wielkość i fason). Koktajle alkoholowe przygotowuje się zawsze bezpośrednio przed spożyciem, zwykle na oczach gości. Muszą być odpowiednio zimne, spienione i tylko takie spełniają swoje zadanie. Pije się je powoli, małymi łykami.

d322i7d
d322i7d
d322i7d
Więcej tematów
d322i7d

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj