Drinki i shoty

Drink to koktajl alkoholowy uzyskiwany przez połączenie różnych rodzajów trunków, płynów niebędących alkoholami, dodatków w postaci przypraw czy owoców. Drinki są większe objętościowo niż shoty.

Shot to napój alkoholowy podawany w kieliszku nie większym niż 50 ml. Powinien być wypity na raz. Shoty zwykle są mocniejsze od drinków, ponieważ ich składnikami są zazwyczaj alkohole o wysokiej zawartości procentowej i sporządza się je bez składników rozcieńczających.

Na przełomie XV i XVI wieku alkohol, czyli wtedy spirytus winny, przestał być w Europie lekiem, a stał się napitkiem. Zaczęto do niego dodawać różne substancje smakowe i aromatyczne jak miód, zioła, korzenie, soki owocowe, a nawet mleko, śmietankę oraz jajka. Początkowo przygotowywano go na gorąco. W ten sposób powstały prototypy dzisiejszych napojów mieszanych.

Martini, Margarita, Tequila Sunrise, Cuba libre czy wreszcie Sex on the beach z obowiązkową palemką – lista drinków, choć właściwie powinniśmy powiedzieć “koktajli” jest wręcz nieograniczona. Barwne i wesoło brzmiące słowo cocktail jest zbitką dwóch wyrazów angielskich: “cock” (kogut) i “tail” (ogon), wiążące się z walkami kogutów. Istniał zwyczaj, by po walkach kogucich nagrodzony właściciel zwycięskiego koguta stawiał kolejkę dla widzów, zamawiając trunek u oberżysty.

Pewien amerykański oberżysta, nie dysponując jednorodnym napojem, zlał różne trunki wraz z dodatkami i zamieszał je fruwającymi podczas walki koguciej kolorowymi piórami oraz piórami z ogona pokonanego koguta. Przypadkowy i niespotykany dotąd napój, który okazał się doskonały w smaku, nazwano wówczas kogucim ogonem.

Nauka o napojach mieszanych, czyli miksologia, rozróżnia napoje mieszane zimne i gorące, alkoholowe i bezalkoholowe. Dzielą się one z kolei na napoje małe, czyli short drinki, których porcja waha się w granicach 60-100 ml oraz na napoje duże – long drinki – których porcja przekracza 100 ml i może dochodzić do 250 ml i więcej.

Przygotowując koktajl, należy bezwzględnie przestrzegać receptury, techniki miksowania, dobrego oziębienia, wielkości porcji oraz stosownego szkła (wielkość i fason). Koktajle alkoholowe przygotowuje się zawsze bezpośrednio przed spożyciem, zwykle na oczach gości. Muszą być odpowiednio zimne, spienione i tylko takie spełniają swoje zadanie. Pije się je powoli, małymi łykami.

Coffee Time. Orzeźwiający drink na bazie kawy i prosecco
Zapisz na później
Prosecco Strawberry Light
oprac. Katarzyna Gileta

Prosecco Strawberry Light

Zapisz na później
Uświetni wakacyjne spotkanie. Klasyczna mimoza
oprac. Katarzyna Gileta

Uświetni wakacyjne spotkanie. Klasyczna mimoza

Zapisz na później
Lime Side. Orzeźwiający drink na letnie przyjęcia
oprac. Katarzyna Gileta

Lime Side. Orzeźwiający drink na letnie przyjęcia

Zapisz na później
Nalewka z głogu
oprac. Karolina Rozmus

Nalewka z głogu

Zapisz na później
Nalewka z ciemnych winogron
oprac. Karolina Rozmus

Nalewka z ciemnych winogron

Zapisz na później
Tequila sunrise
Zapisz na później