Trwa ładowanie...
d36a24o
16-11-2020 10:52

Nalewka z ciemnych winogron

Przepis

Nalewkę z winogron warto przygotować jesienią, kiedy mamy niebywały urodzaj tych owoców. W przeciwieństwie do wina czy innych domowych trunków, nalewka z winogron jest bardzo prosta w przygotowaniu.

d36a24o
1.0
(1 głos)
Oceń:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1 kg ciemnych winogron
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 l wódki
  • 0,5 kg cukru
  • przyprawy: laska wanilii, 5 goździków, 2 ziarna ziela angielskiego, 1 gwiazdka anyżu
Przepis
  • Owoce przebrać, umyć, starannie osuszyć i przełożyć do dużego słoja. Zgnieść lekko widelcem lub praską do ziemniaków, by puściły sok.
  • Wlać alkohol – wódkę i spirytus (można również zrezygnować z wódki na rzecz 1 l spirytusu) oraz dodać przyprawy.
  • Zakręcić słoik i odstawić na ok. 4-5 tygodni w ciepłe miejsce. Raz na jakiś czas delikatnie wstrząsnąć słojem.
  • Po upływie tego czasu alkohol zlać, a owoce zasypać cukrem. Zamieszać i odstawić na kolejne 2 tygodnie, w przeciągu których codziennie należy przemieszać owoce.
  • Po 2 tygodniach przecedzić owoce przez sitko i/lub gazę, a powstały syrop dodać do odlanego alkoholu.
  • Wymieszać i odstawić na około 2-3 miesiące, by nalewka dojrzała.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl​​​​​​​​:external}​​​​​​​

Nalewka z ciemnych winogron
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d36a24o
d36a24o
d36a24o
d36a24o
Więcej tematów
d36a24o