Trzy składniki i rogaliki gotowe. Banalnie prosty przepis
To jest chyba najprostszy przepis na domowe rogaliki, jaki znajdziecie w internecie. Sprawdzą się doskonale, kiedy najdzie was ochota na słodką przekąskę do kawy. Założymy się, że wszystkie potrzebne składniki macie pod ręką.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
Dodatkowo:
- dżem lub czekolada
- cukier puder do posypania
- Mąkę przesiej na stolnicę lub blat. Dodaj posiekane masło i śmietanę. Zagnieć gładkie ciasto, owiń je w folię spożywczą i odłóż do lodówki na ok. godzinę.
- schłodzone ciasto podziel na cztery części. Każdą część cienko rozwałkuj (podsyp mąką, jeśli się klei). Za pomocą rantu tortownicy lub dużego talerza wytnij duże koło.
- Koło podziel na 8 części (trójkątów).
- U podstawy każdego trójkąta nałóż nadzienie i zwijaj rogaliki (od podstawy do wierzchołka trójkąta).
- Przygotuj rogaliki z całego ciasta. Rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C.
- Piecz przez ok. 15-20 minut, aż będą złociste. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze