Trwa ładowanie...
d21x3o7
14-01-2021 14:12

Przepis na cienkie ciasto do pizzy. Placek jak we włoskiej pizzerii

Przepis

Choć fanów grubego ciasta, zwanego m.in. American Pan, nie brakuje, to ponoć idealne, takie jak we włoskiej pizzerii, ciasto musi być ekstremalnie cienkie. Jedynym warunkiem, by pizza się udała jest dobór składników, które nie obciążą zanadto ciasta.

d21x3o7
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 120 g mąki, najlepiej typ 00 do
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy extra virgin
  • 20 g świeżych drożdży lub 15 g drożdży instant
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
Przepis
  • Składniki na 1 nieduży i bardzo cienki placek pizzy
  • Rozrobić drożdże w 1 łyżce wody i dodać odrobinę mąki (z ilości do wykorzystania na ciasto), a także sól i cukier. Odstawić pod przykryciem na kilkanaście minut.
  • W tym czasie przesiać do miski mąkę i rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury – najlepiej 220-250 stopni Celsjusza.
  • Zaczyn dodać do przesianej mąki wraz z oliwą i wyrobić ciasto – proces wyrabiania powinien trwać ok. 10-15 minut, aż ciasto stanie się lśniące, jednolite i z łatwością będzie odchodzić od ścianek misy.
  • Nakryć ciasto czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (najlepiej w pobliżu piekarnika) na 40-50 minut.
  • Po upływie tego czasu wyjąć ciasto z misy i dłońmi uformować bardzo cienki placek. Można użyć w tym celu wałka.
  • Ciasto przenieść na blachę do pieczenia i odstawić na 20 minut, a następnie nałożyć dodatki – sos pomidorowy, odrobinę wędliny i niedużą ilość sera.
  • Piec ok. 5-7 minut, w zależności od maksymalnej temperatury piekarnika oraz dodatków.

Bardzo istotne jest, by na pizzy było niewiele składników – dobra włoska pizza to zazwyczaj 2-3 dodatki na cienkim, chrupiącym spodzie. Warto pamiętać, by sos pomidorowy przed nałożeniem na ciasto porządnie odparować – jeżeli sos albo ser (zwłaszcza mozzarella) będą wodniste, pizza nie uda się.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Przepis na cienkie ciasto do pizzy. Placek jak we włoskiej pizzerii
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
d21x3o7
d21x3o7
d21x3o7
Więcej tematów
d21x3o7

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj