Przepis na cienkie ciasto do pizzy. Placek jak we włoskiej pizzerii
Choć fanów grubego ciasta, zwanego m.in. American Pan, nie brakuje, to ponoć idealne, takie jak we włoskiej pizzerii, ciasto musi być ekstremalnie cienkie. Jedynym warunkiem, by pizza się udała jest dobór składników, które nie obciążą zanadto ciasta.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: |
- Składniki na 1 nieduży i bardzo cienki placek pizzy
- Rozrobić drożdże w 1 łyżce wody i dodać odrobinę mąki (z ilości do wykorzystania na ciasto), a także sól i cukier. Odstawić pod przykryciem na kilkanaście minut.
- W tym czasie przesiać do miski mąkę i rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury – najlepiej 220-250 stopni Celsjusza.
- Zaczyn dodać do przesianej mąki wraz z oliwą i wyrobić ciasto – proces wyrabiania powinien trwać ok. 10-15 minut, aż ciasto stanie się lśniące, jednolite i z łatwością będzie odchodzić od ścianek misy.
- Nakryć ciasto czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (najlepiej w pobliżu piekarnika) na 40-50 minut.
- Po upływie tego czasu wyjąć ciasto z misy i dłońmi uformować bardzo cienki placek. Można użyć w tym celu wałka.
- Ciasto przenieść na blachę do pieczenia i odstawić na 20 minut, a następnie nałożyć dodatki – sos pomidorowy, odrobinę wędliny i niedużą ilość sera.
- Piec ok. 5-7 minut, w zależności od maksymalnej temperatury piekarnika oraz dodatków.
Bardzo istotne jest, by na pizzy było niewiele składników – dobra włoska pizza to zazwyczaj 2-3 dodatki na cienkim, chrupiącym spodzie. Warto pamiętać, by sos pomidorowy przed nałożeniem na ciasto porządnie odparować – jeżeli sos albo ser (zwłaszcza mozzarella) będą wodniste, pizza nie uda się.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze