Kotlety mielone z kapustą. Mięciutkie i soczyste
Kotlety mielone to klasyk niemal w każdym domu. Tradycyjne są przygotowywane z mięsa mielonego z dodatkiem podsmażonej cebulki, jajka, bułki tartej i przypraw. Najczęściej są smażone w głębokim tłuszczu. - - Ja stawiam na zdrowsze rozwiązania, które jak się okazuje, bywają też tańsze. Tym razem do mięsa dodałam drugie tyle poszatkowanej kapusty (kapusta jest zdecydowanie tańsza od wołowiny) i kotlety mielone zamiast na patelnię, wrzuciłam do piekarnika - pisze autorka bloga "Dietolog".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- 1/2 główki niewielkiej białej kapusty
- 1 duża biała cebula
- 1 jajko
- łyżeczka suszonego majeranku
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy
Dodatki:
- 120 g kaszy pęczak
- ogórki małosolne wg przepisu mojej babci
- natka pietruszki do posypania
Kapustę obrać z wierzchnich liści, wyciąć głąb i drobno poszatkować. Poszatkowaną kapustę przełożyć do dużej miski i zalać wrzątkiem, odstawić na 10 minut, żeby kapusta zmiękła. Cebulę posiekać drobno i zeszklić na patelni na łyżce oliwy, odstawić do ostygnięcia.
Mięso włożyć do dużej miski, dodać do niego ostudzoną cebulę i dokładnie odciśniętą z wody kapustę. Doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem, wbić jajko i wymieszać dokładnie. Z powstałej masy formować kotlety mielone i przekładać je do szklanego/ceramicznego naczynia żaroodpornego (nie trzeba go smarować tłuszczem, z kotletów podczas pieczenia wypłynie sok). Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
W czasie pieczenia kotletów przygotować dodatki. Ugotować kaszę pęczak w osolonym wrzątku, w proporcji 2:1 i wyjąć ze słoika ogórki małosolne tudzież przygotować ulubioną surówkę.
Kotlety podawać gorące, po wyjęciu z piekarnika, z ulubionymi dodatkami.
Zobacz też przepis na rozgrzewającą zupę z jarmużu
src="https://d.wpimg.pl/1823067419-1711342361/zupa.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze