Trwa ładowanie...
d39byjw
26-10-2018 08:19

Kotlety mielone z kapustą. Mięciutkie i soczyste

Przepis

Kotlety mielone to klasyk niemal w każdym domu. Tradycyjne są przygotowywane z mięsa mielonego z dodatkiem podsmażonej cebulki, jajka, bułki tartej i przypraw. Najczęściej są smażone w głębokim tłuszczu. - - Ja stawiam na zdrowsze rozwiązania, które jak się okazuje, bywają też tańsze. Tym razem do mięsa dodałam drugie tyle poszatkowanej kapusty (kapusta jest zdecydowanie tańsza od wołowiny) i kotlety mielone zamiast na patelnię, wrzuciłam do piekarnika - pisze autorka bloga "Dietolog".

d39byjw
4.9
(27 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Dietolog.pl
Źródło: Dietolog.pl
Składniki
  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 1/2 główki niewielkiej białej kapusty
  • 1 duża biała cebula
  • 1 jajko
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy

Dodatki:

  • 120 g kaszy pęczak
  • ogórki małosolne wg przepisu mojej babci
  • natka pietruszki do posypania
Przepis

Kapustę obrać z wierzchnich liści, wyciąć głąb i drobno poszatkować. Poszatkowaną kapustę przełożyć do dużej miski i zalać wrzątkiem, odstawić na 10 minut, żeby kapusta zmiękła. Cebulę posiekać drobno i zeszklić na patelni na łyżce oliwy, odstawić do ostygnięcia.

Mięso włożyć do dużej miski, dodać do niego ostudzoną cebulę i dokładnie odciśniętą z wody kapustę. Doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem, wbić jajko i wymieszać dokładnie. Z powstałej masy formować kotlety mielone i przekładać je do szklanego/ceramicznego naczynia żaroodpornego (nie trzeba go smarować tłuszczem, z kotletów podczas pieczenia wypłynie sok). Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

W czasie pieczenia kotletów przygotować dodatki. Ugotować kaszę pęczak w osolonym wrzątku, w proporcji 2:1 i wyjąć ze słoika ogórki małosolne tudzież przygotować ulubioną surówkę.

Kotlety podawać gorące, po wyjęciu z piekarnika, z ulubionymi dodatkami.

Kotlety mielone z kapustą. Mięciutkie i soczyste
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

51
18

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d39byjw
d39byjw
d39byjw
d39byjw
Więcej tematów
d39byjw

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj