Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw

Kawa po turecku - Przepis

Trwa ładowanie...
kawa inaczej 123
Podziel się

Kawa po turecku cieszy się dużą popularnością wśród koneserów małej-czarnej. Parzenie kawy tureckiej można porównać do swoistego rytuału stanowiącego element kultury tureckiej. Kawa po turecku powinna być parzona w specjalnie do tego celu stworzonych tygielkach. Dla osób nieposiadających takiego naczynia dobrym rozwiązaniem może być użycie małego, stalowego rondelka. Woda użyta do przyrządzania kawy powinna być bardzo zimna, a ziarna powinny być zmielone bezpośrednio przed przyrządzaniem napoju. Kawę pije się bez mleka, z dodatkiem aromatycznych przypraw i cukru.

Składniki

• 1 łyżka świeżo zmielonej kawy
• 250 ml wody
• 3 łyżeczki cukru
• szczypta kardamonu
• szczypta cynamonu

Przepis

Kawę przesyp do tygielka lub rondelka, dosyp cukier, szczyptę kardamonu i cynamonu. Całość zalej wodą. Tygielek postaw na małym ogniu i podgrzewaj do pojawienia się pianki. Ściągnij tygielek z ognia, ściągnij pianę i ponownie postaw naczynie na ogniu i ponownie powtórz cały proces. Kawę przelej do małych filiżanek.

Qaqwqwrqw

Patrycja Gruszecka

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw