Trwa ładowanie...
d2n6va4
d2n6va4

Kawa po turecku

Przepis

Kawa po turecku cieszy się dużą popularnością wśród koneserów małej-czarnej. Parzenie kawy tureckiej można porównać do swoistego rytuału stanowiącego element kultury tureckiej. Kawa po turecku powinna być parzona w specjalnie do tego celu stworzonych tygielkach. Dla osób nieposiadających takiego naczynia dobrym rozwiązaniem może być użycie małego, stalowego rondelka. Woda użyta do przyrządzania kawy powinna być bardzo zimna, a ziarna powinny być zmielone bezpośrednio przed przyrządzaniem napoju. Kawę pije się bez mleka, z dodatkiem aromatycznych przypraw i cukru.

Oceń jako pierwszy:
d2n6va4
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Kawa po turecku
123
Kawa po turecku
Składniki

• 1 łyżka świeżo zmielonej kawy
• 250 ml wody
• 3 łyżeczki cukru
• szczypta kardamonu
• szczypta cynamonu

Przepis

Kawę przesyp do tygielka lub rondelka, dosyp cukier, szczyptę kardamonu i cynamonu. Całość zalej wodą. Tygielek postaw na małym ogniu i podgrzewaj do pojawienia się pianki. Ściągnij tygielek z ognia, ściągnij pianę i ponownie postaw naczynie na ogniu i ponownie powtórz cały proces. Kawę przelej do małych filiżanek.

Patrycja Gruszecka

d2n6va4
Kawa po turecku
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d2n6va4
d2n6va4

d2n6va4
d2n6va4
d2n6va4