Kawa po turecku
Kawa po turecku cieszy się dużą popularnością wśród koneserów małej-czarnej. Parzenie kawy tureckiej można porównać do swoistego rytuału stanowiącego element kultury tureckiej. Kawa po turecku powinna być parzona w specjalnie do tego celu stworzonych tygielkach. Dla osób nieposiadających takiego naczynia dobrym rozwiązaniem może być użycie małego, stalowego rondelka. Woda użyta do przyrządzania kawy powinna być bardzo zimna, a ziarna powinny być zmielone bezpośrednio przed przyrządzaniem napoju. Kawę pije się bez mleka, z dodatkiem aromatycznych przypraw i cukru.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
• 1 łyżka świeżo zmielonej kawy
• 250 ml wody
• 3 łyżeczki cukru
• szczypta kardamonu
• szczypta cynamonu
Kawę przesyp do tygielka lub rondelka, dosyp cukier, szczyptę kardamonu i cynamonu. Całość zalej wodą. Tygielek postaw na małym ogniu i podgrzewaj do pojawienia się pianki. Ściągnij tygielek z ognia, ściągnij pianę i ponownie postaw naczynie na ogniu i ponownie powtórz cały proces. Kawę przelej do małych filiżanek.
Patrycja Gruszecka
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze