Dynia
Kojarzy się głównie z jesienią i świętem Halloween, ale dynia może być wykorzystywana nie tylko jako ozdoba. To także świetna baza do zrobienia zupy, ciasta czy innych dań. Poza tym warto jeść to warzywo w każdej formie, ponieważ korzystnie wpływa na nasz organizm.
Dynia była jednym z najpopularniejszych warzyw uprawianych w Ameryce przed przybyciem Kolumba. Jej nasiona znajdywano w meksykańskich grobach datowanych na 10 tys. lat i prawdopodobnie uprawiano je głównie w celach spożywczych, ale i leczniczych.
Dziś dynia jest na tyle popularna, że z powodzeniem rośnie również w Polsce i nie musi być importowana z innych krajów. Należy jednak pamiętać, że istnieją dwa rodzaje dyni – jadalna oraz ozdobna. Ta druga wykorzystywana jest głównie w okresie święta Halloween, jako straszny świecznik, ale nie nadaje się do zrobienia potraw.
Głównym daniem, które możemy zrobić z tego warzywa jest zupa dyniowa. Przygotowując ją należy pamiętać, że miąższ oraz nasiona nie będą wykorzystywane. Do zupy potrzebujemy jedynie zewnętrznej skorupy, którą można pokroić na drobne kawałki albo zblendować, aby uzyskać konsystencję kremu.
Miąższ dyni możemy wykorzystać do innych dań. Drobno utarty może być dodatkiem do surówek lub do mięs, a także może być przerobiony na dżem. Kwiaty dyni także można wykorzystać, robiąc z nich niezwykłe sałatki.
Nie należy też zapominać o pestkach, gdyż zawierają one pełnowartościowe tłuszcze roślinne. Można je samemu uprażyć, ale można też kupić gotowy olej z pestek dyni. Co ciekawe świeże pestki potrafią oczyścić organizm z pasożytów, takich jak tasiemiec czy owsiki, a ponadto mogą pomóc w walce z chorobą lokomocyjną.
Ale istnieją również inne pozytywy spożywania dyni. Zawarty w niej beta-karoten obniża poziom "złego" cholesterolu, a w konsekwencji zapobiega miażdżycy i chorobom serca. Poza tym reguluje poziom ciśnienia tętniczego.
Dodatkowo substancja ta dobrze wpływa na wzrok. Beta-karoten w organizmie człowieka przekształcany jest w witaminę A, która odpowiada za dobre widzenie, zwłaszcza w nocy. Ponadto dynia może zahamować rozwój tzw. zespołu suchego oka, zapobiegać uszkodzeniu soczewki, czy powstaniu zaćmy. Oprócz tego spożywanie dyni może zniwelować ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, która u starszych osób jest częstą przyczyną utraty wzroku.