Aromatyczna zupa z dyni z kaszą kuskus
Jeśli macie jeszcze w kuchni zapasy dyni świeżej lub mrożonej, ugotujcie na obiad pyszną kremową zupę z przyprawami i kaszą kuskus. Zupa jest bardzo prosta i szybka do przygotowania. Zaspokoi nawet największych smakoszy.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- W garnku zeszklić pokrojoną cebulę, czosnek, papryczki chilli (jeżeli wyjmiemy nasiona, będą łagodniejsze) Posiekaną trawę cytrynową, listki laurowe, imbir - dusimy wszystko chwile razem, aby smaki się przegryzły.
- Dorzucamy obranego i pokrojonego słodkiego ziemniaka, dynię i marchewkę. Chwile dusimy z przyprawami, następnie dolewamy taką ilość bulionu, aby delikatnie wszystko przykrył. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa będą zupełnie miękkie
- Miksujemy całość na krem. Przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, sola, ewentualnie wciskamy jeszcze jeden ząbek czosnku lub dodajemy więcej imbiru i cynamonu.
- Wrzucamy do gorącej zupy kuskus, czekamy, aż napęcznieje w zupie.
- Zupa świetnie rozgrzewa. Przepyszna z pieczywem czosnkowym.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze