Zupa krem z pieczonej dyni i cukinii

Trudno sobie wyobrazić jesienną kuchnię bez dyni czy cukinii. Możemy z nich wyczarować prawdziwe kulinarne dzieła. Jednym z nich jest aromatyczna i aksamitna zupa z dodatkiem czosnku i skórki z cytryny. Zupę podajemy z chrupiącymi grzankami. Palce lizać!

Kremowa zupa dyniowaKremowa zupa dyniowa
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 400-500 g dyni hokkaido
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-1,5 szklanki ciepłego bulionu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 średnia cukinia
  • 2 łyżki skórki otartej z cytryny

Dodatkowo:

  • oliwa z oliwek
  • sól morska
  • kawałek czerstwego pieczywa
  • starty parmezan

Przepis

  • Dynię myjemy, osuszamy. Odcinamy ogonek, przekrawamy na pół i usuwamy środek. Kroimy na plastry. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy dwa nieobrane ząbki czosnku, skrapiamy oliwą z oliwek, mieszamy.
  • Pieczemy średnio 15-20 minut w 180 stopni C. W tym czasie obieramy cukinię, kroimy w kostkę bez gniazd nasiennych.
  • Upieczoną dynię wkładamy do blendera, wsypujemy łyżeczkę słodkiej papryki w proszku. Miksujemy. Zagotowujemy bulion z cukinia. Miksujemy i dolewamy mus z dyni. Doprawiamy do smaku.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojone w kostkę pieczywo. Mieszamy, solimy i posypujemy parmezanem.
  • Gdy chleb się zarumieni, a ser lekko rozpuści to znak, że są gotowe. Dodajemy do zupy i serwujemy.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm