Trwa ładowanie...
d1if1c1
13-09-2022 09:05

Zupa krem z pieczonej dyni i cukinii

Przepis

Trudno sobie wyobrazić jesienną kuchnię bez dyni czy cukinii. Możemy z nich wyczarować prawdziwe kulinarne dzieła. Jednym z nich jest aromatyczna i aksamitna zupa z dodatkiem czosnku i skórki z cytryny. Zupę podajemy z chrupiącymi grzankami. Palce lizać!

d1if1c1
2.9
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 400-500 g dyni hokkaido
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-1,5 szklanki ciepłego bulionu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 średnia cukinia
  • 2 łyżki skórki otartej z cytryny

Dodatkowo:

  • oliwa z oliwek
  • sól morska
  • kawałek czerstwego pieczywa
  • starty parmezan
Przepis
  • Dynię myjemy, osuszamy. Odcinamy ogonek, przekrawamy na pół i usuwamy środek. Kroimy na plastry. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy dwa nieobrane ząbki czosnku, skrapiamy oliwą z oliwek, mieszamy.
  • Pieczemy średnio 15-20 minut w 180 stopni C. W tym czasie obieramy cukinię, kroimy w kostkę bez gniazd nasiennych.
  • Upieczoną dynię wkładamy do blendera, wsypujemy łyżeczkę słodkiej papryki w proszku. Miksujemy. Zagotowujemy bulion z cukinia. Miksujemy i dolewamy mus z dyni. Doprawiamy do smaku.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojone w kostkę pieczywo. Mieszamy, solimy i posypujemy parmezanem.
  • Gdy chleb się zarumieni, a ser lekko rozpuści to znak, że są gotowe. Dodajemy do zupy i serwujemy.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zupa krem z pieczonej dyni i cukinii
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1if1c1
d1if1c1
d1if1c1
d1if1c1
Więcej tematów
d1if1c1