Zupa krem z pieczonej dyni i cukinii
Trudno sobie wyobrazić jesienną kuchnię bez dyni czy cukinii. Możemy z nich wyczarować prawdziwe kulinarne dzieła. Jednym z nich jest aromatyczna i aksamitna zupa z dodatkiem czosnku i skórki z cytryny. Zupę podajemy z chrupiącymi grzankami. Palce lizać!
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Dodatkowo:
- oliwa z oliwek
- sól morska
- kawałek czerstwego pieczywa
- starty parmezan
Przepis
- Dynię myjemy, osuszamy. Odcinamy ogonek, przekrawamy na pół i usuwamy środek. Kroimy na plastry. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy dwa nieobrane ząbki czosnku, skrapiamy oliwą z oliwek, mieszamy.
- Pieczemy średnio 15-20 minut w 180 stopni C. W tym czasie obieramy cukinię, kroimy w kostkę bez gniazd nasiennych.
- Upieczoną dynię wkładamy do blendera, wsypujemy łyżeczkę słodkiej papryki w proszku. Miksujemy. Zagotowujemy bulion z cukinia. Miksujemy i dolewamy mus z dyni. Doprawiamy do smaku.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojone w kostkę pieczywo. Mieszamy, solimy i posypujemy parmezanem.
- Gdy chleb się zarumieni, a ser lekko rozpuści to znak, że są gotowe. Dodajemy do zupy i serwujemy.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl