Zupa dyniowa z imbirem i mlekiem kokosowym
Dynia to bez wątpienia królowa jesiennych obiadów. Nadaje się do placuszków, gulaszy, makaronów, risotto. Możemy ją dodać do ciasta. Dynia jest tez świetną bazą rozgrzewających i aromatycznych zup. W połączeniu z mleczkiem kokosowym i imbirem smakuje doskonale.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 500 g dyni (obranej lub dyni hokkaido ze skórką)
- 250 g obranych ziemniaków
- 150 g marchewki
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 cebula
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku (najlepiej takiej bez glutaminianu sodu)
- 1/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżka świeżego startego korzenia imbiru
- 1 i 1/2 szklanki bulionu jarzynowego lub gorącej wody
- 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego.
Do podania:
- słodka śmietanka
- ugrillowane na patelni pomidorki
- natka pietruszki
- Obraną dynię lub dynię hokkaido ze skórą kroimy w kostkę.Obrane ziemniaki i marchewkę również kroimy w kostkę.
- W garnku na oleju kokosowym szklimy pokrojoną drobno cebulę. Dodajemy dynię, ziemniaki, marchewkę oraz doprawiamy solą i smażymy co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.
- Dodajemy kurkumę, paprykę, curry, starty imbir i wlewamy gorący bulion lub wodę. Zupę przykrywamy i na małym ogniu gotujemy przez ok. 15 minut do miękkości warzyw.
- Całość miksujemy blenderem i dodajemy mleko kokosowe. Zupę możemy udekorować pomidorkami, kleksami śmietanki i posiekaną natką pietruszki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze