Spaghetti ze szpinakiem, dynią i boczkiem

Jeden z rodzajów dyni- dynia makaronowa posiada miąższ, który po ugotowaniu rozpada się na pasemka przypominające makaron. Dzięki tej właściwości jest on często podawany jako odpowiednik spaghetti. Dynia makaronowa jest w Polsce trudno dostępna. Dlatego do poniższego dania został użyty tradycyjny makaron (za to bezglutenowy, stąd jego charakterystyczny kolor, ponieważ jego główny składnikiem jest kukurydza), a dynia jest tylko smacznym dodatkiem.

Spaghetti z dynią i boczkiemSpaghetti z dynią i boczkiem
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 średnia cebula
  • olej do smażenia
  • 100 g boczku (ok. 10 plastrów)
  • 500 g twardej dyni (ważona ze skórką)
  • 100 ml śmietanki 30 proc.
  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 400 g makaronu spaghetti
  • ok. 2 łyżki nasion dyni
  • pieprz mielony do podania

Przepis

  • Cebulę i boczek kroimy w kostkę, dynię obieramy, wydrążamy i kroimy w grubą kostkę.
  • Na rozgrzanej patelni z olejem szklimy cebulę. Dodajemy boczek i podsmażamy na średnim ogniu ok. 3 minut. Zmniejszamy ogień, dodajemy dynię, zmrożony szpinak i przykrywamy i dusimy 10 minut.
  • Po tym czasie odkrywamy patelnię i podsmażamy jeszcze 5 minut tak, aby większa część wody odparowała. Wlewamy śmietankę 30 proc. i smażymy jeszcze 5 minut od czasu do czasu mieszając.
  • Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu pamiętając, aby dolać do niego odrobinę oliwy/oleju, dzięki czemu nie będzie się kleił.
  • Makaron rozkładamy na talerze i polewamy sosem. Posypujemy uprażonymi na suchej patelni nasionami dyni. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟