Trwa ładowanie...
d2gw4lh
25-08-2017 10:57

Acquacotta prosto z Włoch, czyli toskańska zupa z chlebem

Przepis

Włoska kuchnia to feria barw i smaków, a w dodatku większość dań to proste propozycje, które łatwo zrobić w domu. Przykładem jest aromatyczna toskańska zupa z chlebem, czyli Acquacotta. Doskonała na przełom lata i jesieni, gdy mamy pod dostatkiem warzyw, grzybów i innych smakowitych dodatków. Sprawdzony przepis poleca autorka "Igraszki losy by Gosia Niewiadomska".

d2gw4lh
4.9
(21 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Igraszki Losu by Gosia Niewiadomska
Źródło: Igraszki Losu by Gosia Niewiadomska
Składniki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula czerwona
  • 1 ząbek czosnku
  • Gałązka tymianku
  • 1 garść suszonych grzybów
  • 4 kromki czerstwego wiejskiego chleba
  • 3 średnie pomidory
  • 1 plaster dyni
  • ½ czerwonej papryki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • Garść fasolki szparagowej
  • 4 jajka
  • Oliwa z oliwek
  • Woda
  • Sól, pieprz
  • Garść świeżej pietruszki
Przepis

Suszone grzyby zalewamy 1 szklanką wrzątku – odstawiamy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy trochę oliwy z oliwek i przesmażamy na niej pokrojoną w kostkę marchewkę, seler naciowy i cebulę. Dodajemy gałązkę tymianku i posiekany czosnek – mieszamy i smażymy 1 minutę. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, czerwoną paprykę i pokrojoną fasolkę szparagową, wszystko zalewamy wodą z grzybami i gotujemy 5 minut. Do garnka dodajemy pomidory, wlewamy 1 szklankę wody i dusimy wszystko 30 minut.

Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy pokrojony w kostkę chleb. Zupa ma bardzo gęstą konsystencję. Nakładamy porcję na talerz. W osobnym garnku gotujemy wodę z łyżką octu, kiedy zacznie się gotować, wbijamy po 1 jajku gotujemy 3-4 minuty i wyjmujemy ugotowane jajko w koszulce. Na każdy talerz nakładamy po 1 jajku, posypujemy natką pietruszki, skrapiamy oliwą z oliwek i serwujemy gorącą.
Więcej inspirujących przepisów autorki na: Igraszki losu by Gosia Niewiadomska

Polecamy wideo: Vichyssoise – francuska zupa krem

Acquacotta prosto z Włoch, czyli toskańska zupa z chlebem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

25
11

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2gw4lh
d2gw4lh
d2gw4lh
d2gw4lh
Więcej tematów
d2gw4lh

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj