Acquacotta prosto z Włoch, czyli toskańska zupa z chlebem
Włoska kuchnia to feria barw i smaków, a w dodatku większość dań to proste propozycje, które łatwo zrobić w domu. Przykładem jest aromatyczna toskańska zupa z chlebem, czyli Acquacotta. Doskonała na przełom lata i jesieni, gdy mamy pod dostatkiem warzyw, grzybów i innych smakowitych dodatków. Sprawdzony przepis poleca autorka "Igraszki losy by Gosia Niewiadomska".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 marchewka
- 1 cebula czerwona
- 1 ząbek czosnku
- Gałązka tymianku
- 1 garść suszonych grzybów
- 4 kromki czerstwego wiejskiego chleba
- 3 średnie pomidory
- 1 plaster dyni
- ½ czerwonej papryki
- 2 łodygi selera naciowego
- Garść fasolki szparagowej
- 4 jajka
- Oliwa z oliwek
- Woda
- Sól, pieprz
- Garść świeżej pietruszki
Suszone grzyby zalewamy 1 szklanką wrzątku – odstawiamy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy trochę oliwy z oliwek i przesmażamy na niej pokrojoną w kostkę marchewkę, seler naciowy i cebulę. Dodajemy gałązkę tymianku i posiekany czosnek – mieszamy i smażymy 1 minutę. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, czerwoną paprykę i pokrojoną fasolkę szparagową, wszystko zalewamy wodą z grzybami i gotujemy 5 minut. Do garnka dodajemy pomidory, wlewamy 1 szklankę wody i dusimy wszystko 30 minut.
Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy pokrojony w kostkę chleb. Zupa ma bardzo gęstą konsystencję. Nakładamy porcję na talerz. W osobnym garnku gotujemy wodę z łyżką octu, kiedy zacznie się gotować, wbijamy po 1 jajku gotujemy 3-4 minuty i wyjmujemy ugotowane jajko w koszulce. Na każdy talerz nakładamy po 1 jajku, posypujemy natką pietruszki, skrapiamy oliwą z oliwek i serwujemy gorącą.
Więcej inspirujących przepisów autorki na: Igraszki losu by Gosia Niewiadomska
Polecamy wideo: Vichyssoise – francuska zupa krem
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze