Przepis na pierogi z dynią i serem. Pokochasz je od pierwszego kęsa
Przepyszny pomysł na jesienne pierożki z białym serem i dynią. Kiedy raz ich spróbujcie, nie będziecie już chcieli jeść nic innego. Farsz jest aromatyczny i lekko pikantny. Po prostu palce lizać!
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Farsz:
Ciasto:
- 300 g mąki
- 160-180 ml ciepłej wody
- 1 łyżka roztopionego masła
- sól
- 2 łyżki oleju (do gotowania pierogów)
Przepis
- Dynię umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć pestki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60 minut.
- Dynię ostudzić i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Ser rozgnieść widelcem, dodać do dyni.
- Cebulę pokroić w kostkę i poddusić do miękkości na maśle. Dodać do dyni. Ostrą papryczkę posiekać, przesmażyć na resztce tłuszczu z cebuli, dodać do dyni. Wymieszać i doprawić solą, pieprzem i cukrem.
- Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 160 ml ciepłej wody oraz masło. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut, aby odpoczęło.
- Ciasto wałkować, układać na nim porcję farszu, przykrywać ciastem i wycinać pierogi.
- Pierogi wkładać do wrzącej osolonej wody z olejem i gotować około 3-4 minut.
- Podawać podsmażone lub polane stopionym masłem, można posypać cukrem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl