Przepis na pierogi z dynią i serem. Pokochasz je od pierwszego kęsa

Przepyszny pomysł na jesienne pierożki z białym serem i dynią. Kiedy raz ich spróbujcie, nie będziecie już chcieli jeść nic innego. Farsz jest aromatyczny i lekko pikantny. Po prostu palce lizać!

Pierogi z dynią i seremPierogi z dynią i serem
oprac. Katarzyna Gileta

Farsz:

  • 1 kg dyni
  • 410 g sera białego półtłustego
  • 110 g cebuli
  • sól
  • pieprz biały
  • 2 szczypty cukru

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 160-180 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • sól
  • 2 łyżki oleju (do gotowania pierogów)

Przepis

  • Dynię umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć pestki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60 minut.
  • Dynię ostudzić i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Ser rozgnieść widelcem, dodać do dyni.
  • Cebulę pokroić w kostkę i poddusić do miękkości na maśle. Dodać do dyni. Ostrą papryczkę posiekać, przesmażyć na resztce tłuszczu z cebuli, dodać do dyni. Wymieszać i doprawić solą, pieprzem i cukrem.
  • Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 160 ml ciepłej wody oraz masło. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut, aby odpoczęło.
  • Ciasto wałkować, układać na nim porcję farszu, przykrywać ciastem i wycinać pierogi.
  • Pierogi wkładać do wrzącej osolonej wody z olejem i gotować około 3-4 minut.
  • Podawać podsmażone lub polane stopionym masłem, można posypać cukrem.
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟