Trwa ładowanie...
d2cpx6o
d2cpx6o

Przepis na pierogi z dynią i serem. Pokochasz je od pierwszego kęsa

Przepis

Przepyszny pomysł na jesienne pierożki z białym serem i dynią. Kiedy raz ich spróbujcie, nie będziecie już chcieli jeść nic innego. Farsz jest aromatyczny i lekko pikantny. Po prostu palce lizać!

3.8
(12 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Pierogi z dynią i serem
123RF
Składniki

Farsz:

  • 1 kg dyni
  • 410 g sera białego półtłustego
  • 110 g cebuli
  • sól
  • pieprz biały
  • 2 szczypty cukru

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 160-180 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • sól
  • 2 łyżki oleju (do gotowania pierogów)
Przepis
  • Dynię umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć pestki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60 minut.
  • Dynię ostudzić i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Ser rozgnieść widelcem, dodać do dyni.
  • Cebulę pokroić w kostkę i poddusić do miękkości na maśle. Dodać do dyni. Ostrą papryczkę posiekać, przesmażyć na resztce tłuszczu z cebuli, dodać do dyni. Wymieszać i doprawić solą, pieprzem i cukrem.
  • Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 160 ml ciepłej wody oraz masło. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut, aby odpoczęło.
  • Ciasto wałkować, układać na nim porcję farszu, przykrywać ciastem i wycinać pierogi.
  • Pierogi wkładać do wrzącej osolonej wody z olejem i gotować około 3-4 minut.
  • Podawać podsmażone lub polane stopionym masłem, można posypać cukrem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Przepis na pierogi z dynią i serem. Pokochasz je od pierwszego kęsa
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5
Share
d2cpx6o
d2cpx6o
d2cpx6o
d2cpx6o
d2cpx6o