- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Napoje zimne
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 1 średniej wielkości dynia np. hokkaido
- kilka goździków
- kawałek świeżego imbiru
- laska wanilii
- 3 ziarenka kardamonu
- 2 laski kory cynamonu
- skórka z cytryny
- gwiazdka anyżu
- szczypta szafranu (opcjonalnie)
- 1,5 l wódki
- 1 kg cukru
Przepis
Dynię pokroić w kostkę i przełożyć do sporych rozmiarów, wyparzonego wcześniej słoja (lub do dwóch mniejszych). Dodać goździki, wanilię, pokrojony w plasterki imbir, anyż, kardamon, szafran, sparzoną skórkę z cytryny. Zalać wódką, zakręcić i odstawić na około 3 tygodnie.
Przepis
Po tym czasie zlać przecedzony płyn do słoików i odstawić w chłodne i zacienione miejsce. Dynię z przyprawami zasypać cukrem, co kilka dni potrząsając, a następnie zlać po miesiącu i połączyć ze wcześniej odstawionym alkoholem. Ponownie odstawić na 2 tygodnie, a następnie przefiltrować, rozlać do butelek, dobrze zakręcić i schować w ciemne miejsce - najlepiej na 6 miesięcy.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl