Trwa ładowanie...
d1jlj3m
d1jlj3m

Nalewka z dyni

Przepis
4.3
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-5

d1jlj3m
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • 1 średniej wielkości dynia np. hokkaido
  • kilka goździków
  • kawałek świeżego imbiru
  • laska wanilii
  • 3 ziarenka kardamonu
  • 2 laski kory cynamonu
  • skórka z cytryny
  • gwiazdka anyżu
  • szczypta szafranu (opcjonalnie)
  • 1,5 l wódki
  • 1 kg cukru
Przepis

Dynię pokroić w kostkę i przełożyć do sporych rozmiarów, wyparzonego wcześniej słoja (lub do dwóch mniejszych). Dodać goździki, wanilię, pokrojony w plasterki imbir, anyż, kardamon, szafran, sparzoną skórkę z cytryny. Zalać wódką, zakręcić i odstawić na około 3 tygodnie.

Po tym czasie zlać przecedzony płyn do słoików i odstawić w chłodne i zacienione miejsce. Dynię z przyprawami zasypać cukrem, co kilka dni potrząsając, a następnie zlać po miesiącu i połączyć ze wcześniej odstawionym alkoholem. Ponownie odstawić na 2 tygodnie, a następnie przefiltrować, rozlać do butelek, dobrze zakręcić i schować w ciemne miejsce - najlepiej na 6 miesięcy.

Nalewka z dyni
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d1jlj3m

Podziel się opinią

Share
d1jlj3m
d1jlj3m

d1jlj3m
d1jlj3m
d1jlj3m