Nalewka z dyni
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-5 |
- 1 średniej wielkości dynia np. hokkaido
- kilka goździków
- kawałek świeżego imbiru
- laska wanilii
- 3 ziarenka kardamonu
- 2 laski kory cynamonu
- skórka z cytryny
- gwiazdka anyżu
- szczypta szafranu (opcjonalnie)
- 1,5 l wódki
- 1 kg cukru
Dynię pokroić w kostkę i przełożyć do sporych rozmiarów, wyparzonego wcześniej słoja (lub do dwóch mniejszych). Dodać goździki, wanilię, pokrojony w plasterki imbir, anyż, kardamon, szafran, sparzoną skórkę z cytryny. Zalać wódką, zakręcić i odstawić na około 3 tygodnie.
Po tym czasie zlać przecedzony płyn do słoików i odstawić w chłodne i zacienione miejsce. Dynię z przyprawami zasypać cukrem, co kilka dni potrząsając, a następnie zlać po miesiącu i połączyć ze wcześniej odstawionym alkoholem. Ponownie odstawić na 2 tygodnie, a następnie przefiltrować, rozlać do butelek, dobrze zakręcić i schować w ciemne miejsce - najlepiej na 6 miesięcy.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze