Faszerowana dynia poleca się na jesienny obiad
Bardzo dobrym pomysłem na szybki, jesienny obiad są faszerowane warzywa. Do faszerowania doskonale nadaje się papryka. Dobrze komponuje się z mięsnymi lub mięsno-ryżowymi farszami. Niebanalne połączenie smaków, które z pewnością zachwyci ciebie i twoich najbliższych.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Dynię myjemy, osuszamy i odkrawamy wierzch, mniej więcej w 3/4 wysokości.
- Za pomocą łyżki stołowej lub łyżki do lodów usuwamy pestki. Miąższ wewnątrz dyni skrapiamy oliwą z oliwek i oprószamy solą oraz pieprzem.
- Ryż gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy.
- Czosnek obieramy i kroimy w plastry. Imbir obieramy i siekamy na małe kawałki, podobnie umytą natkę pietruszki. Jajka mieszamy i dodajemy szczyptę soli.
- Posiekane warzywa oraz podgotowaną marchewkę mieszamy z mięsem, wlewamy wino, jajka i mieszamy dopóki składniki się nie połączą.
- Do masy dodajemy ryż i żurawinę. Doprawiamy solą, pieprzem i bardzo dokładnie mieszamy.
- Farszem napełniamy dynie, przykrywamy odciętymi wierzchami i wkładamy do brytfanny.
- Podlewamy szklanką wody i pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach C.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl