Faszerowana dynia poleca się na jesienny obiad

Bardzo dobrym pomysłem na szybki, jesienny obiad są faszerowane warzywa. Do faszerowania doskonale nadaje się papryka. Dobrze komponuje się z mięsnymi lub mięsno-ryżowymi farszami. Niebanalne połączenie smaków, które z pewnością zachwyci ciebie i twoich najbliższych.

Faszerowana dynia poleca się na jesienny obiadFaszerowana dynia poleca się na jesienny obiad
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 4 dynie hokkaido lub inne małe dynie
  • 400 g mięsa mielonego (wołowego)
  • 400 g ryżu paraboiled lub jaśminowego
  • 200 g marchewki
  • 3 dymki
  • 70 ml wytrawnego, białego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 2 jajka
  • 100 g suszonej żurawiny
  • mała natka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

Przepis

  • Dynię myjemy, osuszamy i odkrawamy wierzch, mniej więcej w 3/4 wysokości.
  • Za pomocą łyżki stołowej lub łyżki do lodów usuwamy pestki. Miąższ wewnątrz dyni skrapiamy oliwą z oliwek i oprószamy solą oraz pieprzem.
  • Ryż gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy.
  • Czosnek obieramy i kroimy w plastry. Imbir obieramy i siekamy na małe kawałki, podobnie umytą natkę pietruszki. Jajka mieszamy i dodajemy szczyptę soli.
  • Posiekane warzywa oraz podgotowaną marchewkę mieszamy z mięsem, wlewamy wino, jajka i mieszamy dopóki składniki się nie połączą.
  • Do masy dodajemy ryż i żurawinę. Doprawiamy solą, pieprzem i bardzo dokładnie mieszamy.
  • Farszem napełniamy dynie, przykrywamy odciętymi wierzchami i wkładamy do brytfanny.
  • Podlewamy szklanką wody i pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach C.
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯