Trwa ładowanie...
d24vo2g
d24vo2g

Faszerowana dynia poleca się na jesienny obiad

Przepis

Bardzo dobrym pomysłem na szybki, jesienny obiad są faszerowane warzywa. Do faszerowania doskonale nadaje się papryka. Dobrze komponuje się z mięsnymi lub mięsno-ryżowymi farszami. Niebanalne połączenie smaków, które z pewnością zachwyci ciebie i twoich najbliższych.

2.8
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Faszerowana dynia poleca się na jesienny obiad
123RF
Składniki
  • 4 dynie hokkaido lub inne małe dynie
  • 400 g mięsa mielonego (wołowego)
  • 400 g ryżu paraboiled lub jaśminowego
  • 200 g marchewki
  • 3 dymki
  • 70 ml wytrawnego, białego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 2 jajka
  • 100 g suszonej żurawiny
  • mała natka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
Przepis
  • Dynię myjemy, osuszamy i odkrawamy wierzch, mniej więcej w 3/4 wysokości.
  • Za pomocą łyżki stołowej lub łyżki do lodów usuwamy pestki. Miąższ wewnątrz dyni skrapiamy oliwą z oliwek i oprószamy solą oraz pieprzem.
  • Ryż gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy.
  • Czosnek obieramy i kroimy w plastry. Imbir obieramy i siekamy na małe kawałki, podobnie umytą natkę pietruszki. Jajka mieszamy i dodajemy szczyptę soli.
  • Posiekane warzywa oraz podgotowaną marchewkę mieszamy z mięsem, wlewamy wino, jajka i mieszamy dopóki składniki się nie połączą.
  • Do masy dodajemy ryż i żurawinę. Doprawiamy solą, pieprzem i bardzo dokładnie mieszamy.
  • Farszem napełniamy dynie, przykrywamy odciętymi wierzchami i wkładamy do brytfanny.
  • Podlewamy szklanką wody i pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach C.

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Faszerowana dynia poleca się na jesienny obiad
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d24vo2g
d24vo2g
d24vo2g
d24vo2g
d24vo2g