Trwa ładowanie...
d4kehi4
16-09-2020 11:23

Faszerowana dynia poleca się na jesienny obiad

Przepis

Bardzo dobrym pomysłem na szybki, jesienny obiad są faszerowane warzywa. Do faszerowania doskonale nadaje się papryka. Dobrze komponuje się z mięsnymi lub mięsno-ryżowymi farszami. Niebanalne połączenie smaków, które z pewnością zachwyci ciebie i twoich najbliższych.

d4kehi4
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 4 dynie hokkaido lub inne małe dynie
  • 400 g mięsa mielonego (wołowego)
  • 400 g ryżu paraboiled lub jaśminowego
  • 200 g marchewki
  • 3 dymki
  • 70 ml wytrawnego, białego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 2 jajka
  • 100 g suszonej żurawiny
  • mała natka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
Przepis
  • Dynię myjemy, osuszamy i odkrawamy wierzch, mniej więcej w 3/4 wysokości.
  • Za pomocą łyżki stołowej lub łyżki do lodów usuwamy pestki. Miąższ wewnątrz dyni skrapiamy oliwą z oliwek i oprószamy solą oraz pieprzem.
  • Ryż gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy.
  • Czosnek obieramy i kroimy w plastry. Imbir obieramy i siekamy na małe kawałki, podobnie umytą natkę pietruszki. Jajka mieszamy i dodajemy szczyptę soli.
  • Posiekane warzywa oraz podgotowaną marchewkę mieszamy z mięsem, wlewamy wino, jajka i mieszamy dopóki składniki się nie połączą.
  • Do masy dodajemy ryż i żurawinę. Doprawiamy solą, pieprzem i bardzo dokładnie mieszamy.
  • Farszem napełniamy dynie, przykrywamy odciętymi wierzchami i wkładamy do brytfanny.
  • Podlewamy szklanką wody i pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach C.

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Faszerowana dynia poleca się na jesienny obiad
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4kehi4
d4kehi4
d4kehi4
d4kehi4
Więcej tematów
d4kehi4

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj