Kremowy sernik z dynią. Smakuje bajecznie
Sezon na dynię rozpoczęty. To niekwestionowana królowa jesieni. Dyniowy sernik z pewnością zaskoczy znajomych i świetnie sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej kawy.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Spód:
- 50g gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 250 g sera mascarpone
- 450 g sera twarogowego
- 3 jajka
- 1 szkl puree z dyni
- 3/4 szkl cukru pudru
- szczypta cynamonu
- szczypta mielonego kardamonu
- 3 łyżki mąki kartoflanej
- 1 budyń waniliowy
Wierzch:
- 200 ml śmietany gęstej 18 proc.
- 2-3 łyżki cukru pudru
*Spód: *
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do miski wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
- Dodać jajka i całość wymieszać na jednolite ciasto, dodać ostudzoną czekoladę i dalej mieszać.
- Ciasto wyłożyć do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, piec około 15 minut, tak aby wierzch się ściął.
Masa serowa:
- Do miski wrzucamy ser mascarpone i ser twarogowy, miksować do czasu połączenia się serów, dodać mąkę i budyń dalej miksując.
- Dodać cukier puder i puree dyniowe, miksujemy tylko do połączenia się składników.
- Na koniec dajemy po jednym jajku, po każdym miksujemy ser przez około 1 minutę.
- Ser wylać na spód i piec całość przez około 1 godzinę.
- Na 15 minut przez końcem pieczenia wylewamy śmietanę wymieszaną z cukrem.
- Sernik studzimy stopniowo, najpierw lekko uchylamy piekarnik, potem otwieramy całkiem, a po 15 minutach dopiero wyciągamy z piekarnika.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl