Zielone curry z dorszem, dynią i szpinakiem
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 łyżeczka oleju kokosowego (lub innego roślinnego)
- 2 łyżeczki zielonej pasty curry (do łagodnego curry wystarczy 1 płaska łyżeczka)
- 1 szklanka surowej dyni
- 500 ml bulionu
- 250 ml mleka kokosowego
- 100 ml śmietany 30%
- 300 g filetów z dorsza
- 60 g szpinaku
- 1 łyżeczka soku z limonki
- ryż jaśminowy do podania
Do garnka wlewamy olej i podgrzewamy. Dodajemy pastę curry i podsmażamy przez 1-2 minuty na małym ogniu, co chwilę mieszając. Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę (1×1 cm) dynię i smażymy przez ok. 1 minutę cały czas mieszając.
Dodajemy ok. 3 łyżki podgrzanego wcześniej bulionu i podsmażamy przez 2-3 minuty, co chwilę mieszając. Wlewamy pozostały bulion i gotujemy przez 5 minut. Dodajemy mleko kokosowe, pokrojonego na kawałki dorsza, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5-7 minut na małym ogniu, aż dynia będzie miękka. Około 2 minut przed końcem gotowania dodajemy szpinak (może być zmrożony).
Curry doprawiamy solą w razie potrzeby oraz sokiem z limonki. Podajemy z ryżem.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze