Trwa ładowanie...
d1bcpow
d1bcpow

Zielone curry z dorszem, dynią i szpinakiem

Przepis
4.8
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Zdjęcie
Składniki
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (lub innego roślinnego)
  • 2 łyżeczki zielonej pasty curry (do łagodnego curry wystarczy 1 płaska łyżeczka)
  • 1 szklanka surowej dyni
  • 500 ml bulionu
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 100 ml śmietany 30%
  • 300 g filetów z dorsza
  • 60 g szpinaku
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • ryż jaśminowy do podania
Przepis

Do garnka wlewamy olej i podgrzewamy. Dodajemy pastę curry i podsmażamy przez 1-2 minuty na małym ogniu, co chwilę mieszając. Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę (1×1 cm) dynię i smażymy przez ok. 1 minutę cały czas mieszając.

Dodajemy ok. 3 łyżki podgrzanego wcześniej bulionu i podsmażamy przez 2-3 minuty, co chwilę mieszając. Wlewamy pozostały bulion i gotujemy przez 5 minut. Dodajemy mleko kokosowe, pokrojonego na kawałki dorsza, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5-7 minut na małym ogniu, aż dynia będzie miękka. Około 2 minut przed końcem gotowania dodajemy szpinak (może być zmrożony).

Curry doprawiamy solą w razie potrzeby oraz sokiem z limonki. Podajemy z ryżem.

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Zielone curry z dorszem, dynią i szpinakiem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d1bcpow
d1bcpow
d1bcpow
d1bcpow
Więcej tematów
d1bcpow