Sałatka z pieczoną dynią
Najwyższa pora na dania z dynią. Mamy dla was świetny przepis na prostą sałatkę z pieczoną dynią. Dodatkiem mogą być różne rodzaje sałat.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3 |
Rodzaj diety: |
- około 200-300 g dyni pokrojonej w kostkę lub wydrążonej nożykiem do kulek
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 2 łyżki oliwy
- sól himalajska i pieprz
Dodatkowo:
- 1/2 główki sałaty dębolistnej, czerwonej karbowanej
- 5-8 czarnych oliwek
- 2-3 łyżki fety
- Sos: 2 łyżki octu winnego, łyżka octu balsamicznego, łyżeczka miodu, łyżka oliwy, sól i pieprz do smaku/wymieszaj
- Pokrój dynię i wymieszaj ją z oliwą, kolendrą, solą i pieprzem. Włóż do naczynia żaroodpornego i piecz 30-35 min. min. w temperaturze 190 stopni
- Umytą i osuszoną sałatę porwij na cząstki. Dodaj pokrojoną fetę i pokrojone oliwki
- Wyjmij dynię, lekko przestudź, dodaj do sałatki.
- Polej sałatkę sosem i wymieszaj.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze