Sałatka z pieczoną dynią
Najwyższa pora na dania z dynią. Mamy dla was świetny przepis na prostą sałatkę z pieczoną dynią. Dodatkiem mogą być różne rodzaje sałat.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- około 200-300 g dyni pokrojonej w kostkę lub wydrążonej nożykiem do kulek
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 2 łyżki oliwy
- sól himalajska i pieprz
Dodatkowo:
- 1/2 główki sałaty dębolistnej, czerwonej karbowanej
- 5-8 czarnych oliwek
- 2-3 łyżki fety
- Sos: 2 łyżki octu winnego, łyżka octu balsamicznego, łyżeczka miodu, łyżka oliwy, sól i pieprz do smaku/wymieszaj
Przepis
- Pokrój dynię i wymieszaj ją z oliwą, kolendrą, solą i pieprzem. Włóż do naczynia żaroodpornego i piecz 30-35 min. min. w temperaturze 190 stopni
- Umytą i osuszoną sałatę porwij na cząstki. Dodaj pokrojoną fetę i pokrojone oliwki
- Wyjmij dynię, lekko przestudź, dodaj do sałatki.
- Polej sałatkę sosem i wymieszaj.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl