Zupa krem z dyni, marchewki i imbiru

Zupa dyniowa skutecznie rozgrzewa i poprawia nastrój w ponure jesienne dni. Ma przepiękny kolor i kuszący aromat. Jak ją zrobić? Zachęcamy do wypróbowania naszego prostego przepisu.

Zupa dyniowaZupa dyniowa
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 średnia dynia (ok. 1,5–2 kg razem z miąższem i pestkami)
  • 1 duża cebula
  • 2 cm świeżego korzenia imbiru
  • 200 g marchewki
  • 1 jabłko lub gruszka
  • sól do smaku

Do podania:

  • oliwa lub olej z pestek dyni
  • podprażone pestki z dyni

Przepis

  • Z dyni przygotowujemy puree.
  • Cebulę i imbir obieramy i kroimy w drobną kostkę. W dużym garnku szklimy cebulę, dodajemy imbir i podsmażamy jeszcze przez ok. pół minuty. Dodajemy zmrożoną marchewkę, puree z dyni i dusimy przez chwilę.
  • Całość zalewamy wodą, aż przykryje dynię, wrzucamy obrane i pokrojone w kawałki jabłko lub gruszkę.
  • Gotujemy ok 7–8 minut i blendujemy. W razie potrzeby doprawiamy solą.
  • Podajemy z olejem z pestek dyni i zrumienionymi na suchej patelni pestkami.
Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się