Zupa krem z dyni, marchewki i imbiru
Zupa dyniowa skutecznie rozgrzewa i poprawia nastrój w ponure jesienne dni. Ma przepiękny kolor i kuszący aromat. Jak ją zrobić? Zachęcamy do wypróbowania naszego prostego przepisu.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
Do podania:
- oliwa lub olej z pestek dyni
- podprażone pestki z dyni
- Z dyni przygotowujemy puree.
- Cebulę i imbir obieramy i kroimy w drobną kostkę. W dużym garnku szklimy cebulę, dodajemy imbir i podsmażamy jeszcze przez ok. pół minuty. Dodajemy zmrożoną marchewkę, puree z dyni i dusimy przez chwilę.
- Całość zalewamy wodą, aż przykryje dynię, wrzucamy obrane i pokrojone w kawałki jabłko lub gruszkę.
- Gotujemy ok 7–8 minut i blendujemy. W razie potrzeby doprawiamy solą.
- Podajemy z olejem z pestek dyni i zrumienionymi na suchej patelni pestkami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze