Trwa ładowanie...
dm457zh
28-09-2022 08:51

Zupa krem z dyni, marchewki i imbiru

Przepis

Zupa dyniowa skutecznie rozgrzewa i poprawia nastrój w ponure jesienne dni. Ma przepiękny kolor i kuszący aromat. Jak ją zrobić? Zachęcamy do wypróbowania naszego prostego przepisu.

dm457zh
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 1 średnia dynia (ok. 1,5–2 kg razem z miąższem i pestkami)
  • 1 duża cebula
  • 2 cm świeżego korzenia imbiru
  • 200 g marchewki
  • 1 jabłko lub gruszka
  • sól do smaku

Do podania:

  • oliwa lub olej z pestek dyni
  • podprażone pestki z dyni
Przepis
  • Z dyni przygotowujemy puree.
  • Cebulę i imbir obieramy i kroimy w drobną kostkę. W dużym garnku szklimy cebulę, dodajemy imbir i podsmażamy jeszcze przez ok. pół minuty. Dodajemy zmrożoną marchewkę, puree z dyni i dusimy przez chwilę.
  • Całość zalewamy wodą, aż przykryje dynię, wrzucamy obrane i pokrojone w kawałki jabłko lub gruszkę.
  • Gotujemy ok 7–8 minut i blendujemy. W razie potrzeby doprawiamy solą.
  • Podajemy z olejem z pestek dyni i zrumienionymi na suchej patelni pestkami.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zupa krem z dyni, marchewki i imbiru
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dm457zh
dm457zh
dm457zh
dm457zh
Więcej tematów
dm457zh