Ciasto dyniowe. Przepyszny jesienny deser

Ciasta z dodatkiem warzyw już od lat święcą triumfy. Najczęściej pieczemy ciasta z dodatkiem marchewki, jednak możemy sięgnąć również po dynię. Łapcie przepis na wyśmienite ciacho dyniowe z delikatnym kremem.

Ciasto dynioweCiasto dyniowe

Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 200 g startej surowej dyni (marchewki)
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g płatków migdałów
  • 1 brzoskwinia
  • 1 cukier wanilinowy

Krem:

  • 120 g serka typu Philadelphia
  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Przepis

  • Tortownicę średnicy 21 cm wyściełamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem dno i boki formy.
  • Wszystkie sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól mieszamy i przesiewamy.
  • W misce ubijamy jajka na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Dodajemy olej, miksujemy na wysokich obrotach.
  • Dynię, migdały i wiórki kokosowe dodajemy do ubitych jajek, mieszamy wszystko razem łyżką, po chwili dodajemy pokrojoną w drobną kostkę brzoskwinię.
  • Na zakończenie dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
  • Ciasto przekładamy do tortownicy, pieczemy ciasto przez 60 minut w 150 stopniach.
  • Po tym czasie wyciągamy ciasto i pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy ciasto będzie zimne, przecinamy je na pół by następnie przełożyć je kremem. Krem wykładamy także na wierzch i ozdabiamy dodatkowo np. orzechami.
  • Krem wykonujemy mieszając najpierw mikserem masło z cukrem, a następnie dodając serek.
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥