Ciasto dyniowe. Przepyszny jesienny deser
Ciasta z dodatkiem warzyw już od lat święcą triumfy. Najczęściej pieczemy ciasta z dodatkiem marchewki, jednak możemy sięgnąć również po dynię. Łapcie przepis na wyśmienite ciacho dyniowe z delikatnym kremem.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia amerykańska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Ciasto:
- 200 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 150 ml oleju roślinnego
- 200 g startej surowej dyni (marchewki)
- 50 g wiórków kokosowych
- 50 g płatków migdałów
- 1 brzoskwinia
- 1 cukier wanilinowy
Krem:
- 120 g serka typu Philadelphia
- 50 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
Przepis
- Tortownicę średnicy 21 cm wyściełamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem dno i boki formy.
- Wszystkie sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól mieszamy i przesiewamy.
- W misce ubijamy jajka na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Dodajemy olej, miksujemy na wysokich obrotach.
- Dynię, migdały i wiórki kokosowe dodajemy do ubitych jajek, mieszamy wszystko razem łyżką, po chwili dodajemy pokrojoną w drobną kostkę brzoskwinię.
- Na zakończenie dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
- Ciasto przekładamy do tortownicy, pieczemy ciasto przez 60 minut w 150 stopniach.
- Po tym czasie wyciągamy ciasto i pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy ciasto będzie zimne, przecinamy je na pół by następnie przełożyć je kremem. Krem wykładamy także na wierzch i ozdabiamy dodatkowo np. orzechami.
- Krem wykonujemy mieszając najpierw mikserem masło z cukrem, a następnie dodając serek.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl