Camembert zapiekany w cieście francuskim
Bardzo efektowna i smaczna, ale jednocześnie prosta w przygotowaniu przystawka. Ser camembert zapiekany w cieście francuskim. Do tego aromatyczny sos balsamiczny.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- 2 krążki sera camembert
- opakowanie świeżego ciasta francuskiego
- 4 łyżki pesto
- garść kaparów
- sos sałatkowy balsamico
- sok z pomarańczy
- oliwa
- Z oliwy, soku z pomarańczy i sosu balsamico przygotowujemy sos. Nie może on być za rzadki.
- Ciasto rozwijamy i dzielimy na dwie połowy. Na każdym na środku smarujemy pesto i na to kładziemy cały camembert.
- Smarujemy ponownie pesto i kładziemy kilka kaparów na każdym serze. Wolne brzegi ciasta zbieramy ku górze i delikatnie ściskamy formując sakiewkę.
- Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach C, do czasu aż będą ładnie zezłocone (ok. 30 minut).
- Po wyjęciu z piekarnika polewamy sosem z octu balsamicznego.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Podziel się opinią
Komentarze