Ciasto francuskie

Obraz

Składniki

  • 25 dag mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2-3 krople soku z cytryny
  • 125 ml wody
  • 4 dag stopionego masła
  • 10 dag schłodzonego masła

Przepis

Na stolnicę przesiać mąkę i sól i zrobić w środku wgłębienie. Wlać wodę z cytryną, dodać stopione, ale chłodne masło i dobrze wymieszać koniuszkami palców. Posiekać nożem, aż składniki się połączą. Ciasto powinno swą konsystencją przypominać luźne okruchy. Dodać kilka kropel wody i wyrabiać rękami, aż uformuje się gładka, miękka kula. Naciąć na wierzchu ciasta krzyżyk lub literkę X - ma to podobno zapobiec kurczeniu się ciasta, lekko obsypać je maką, zawinąć w folię i chłodzić ok 1 godziny w lodówce. Włożyć ochłodzone masło między 2 kawałki folii. Wyklepać wałkiem, nadając mu kształt kwadratu o grubości do 2 cm. Odwinąć ciasto z folii i położyć na lekko posypanej mąką stolnicy. Rozwałkować ciasto "do środka", formując kształt krzyża z niewielkim wzgórkiem w środku. Na tym grubszym nieco środku ciasta ułożyć masło i złożyć te wystające końce ciasta (wałkowane w kształt krzyża) do środka, tak, by je całkowicie zamknąć. Poprzewracać parę razy górę i dół ciasta, aby skleić jego krawędzie, i znów na lekko
podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto w prostokąt 12 x 35 cm. Złożyć ciasto w 3 części, zginając górę i dół do środka. Usunąć nadmiar mąki i upewnić się, czy krawędzie pokrywają się dokładnie. Zrobić palcem delikatne wgłębienie, wskazujące koniec pierwszego cyklu.Zawinąć w folię i znów wstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i obrócić je o 90st. tak, aby wyglądało jak książka z grzbietem. Delikatnie nacisnąć wałkiem, aby skleić krawędzie. Czynności sklejania i wałkowania powtórzyć 3 razy, pamiętając o każdorazowym znakowaniu ciasta i chłodzeniu przez 30 minut między poszczególnymi etapami. Gotowe ciasto powinno mieć 4 wgłębienia. Należy wstawić je po raz ostatni do lodówki na pół godziny. Tak przygotowane ciasto jest podstawą do wielu doskonałych wypieków rodem znad Sekwany. Piec temperaturze - 250 stopni przez około 15 - 30 minut, po około 10 minutach pieczenia, kiedy ciasto urośnie, temperaturę można obniżyć.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał