Ciasto francuskie
- 25 dag mąki
- 1 łyżeczka soli
- 2-3 krople soku z cytryny
- 125 ml wody
- 4 dag stopionego masła
- 10 dag schłodzonego masła
Na stolnicę przesiać mąkę i sól i zrobić w środku wgłębienie. Wlać wodę z cytryną, dodać stopione, ale chłodne masło i dobrze wymieszać koniuszkami palców. Posiekać nożem, aż składniki się połączą. Ciasto powinno swą konsystencją przypominać luźne okruchy. Dodać kilka kropel wody i wyrabiać rękami, aż uformuje się gładka, miękka kula. Naciąć na wierzchu ciasta krzyżyk lub literkę X - ma to podobno zapobiec kurczeniu się ciasta, lekko obsypać je maką, zawinąć w folię i chłodzić ok 1 godziny w lodówce. Włożyć ochłodzone masło między 2 kawałki folii. Wyklepać wałkiem, nadając mu kształt kwadratu o grubości do 2 cm. Odwinąć ciasto z folii i położyć na lekko posypanej mąką stolnicy. Rozwałkować ciasto "do środka", formując kształt krzyża z niewielkim wzgórkiem w środku. Na tym grubszym nieco środku ciasta ułożyć masło i złożyć te wystające końce ciasta (wałkowane w kształt krzyża) do środka, tak, by je całkowicie zamknąć. Poprzewracać parę razy górę i dół ciasta, aby skleić jego krawędzie, i znów na lekko
podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto w prostokąt 12 x 35 cm. Złożyć ciasto w 3 części, zginając górę i dół do środka. Usunąć nadmiar mąki i upewnić się, czy krawędzie pokrywają się dokładnie. Zrobić palcem delikatne wgłębienie, wskazujące koniec pierwszego cyklu.Zawinąć w folię i znów wstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i obrócić je o 90st. tak, aby wyglądało jak książka z grzbietem. Delikatnie nacisnąć wałkiem, aby skleić krawędzie. Czynności sklejania i wałkowania powtórzyć 3 razy, pamiętając o każdorazowym znakowaniu ciasta i chłodzeniu przez 30 minut między poszczególnymi etapami. Gotowe ciasto powinno mieć 4 wgłębienia. Należy wstawić je po raz ostatni do lodówki na pół godziny. Tak przygotowane ciasto jest podstawą do wielu doskonałych wypieków rodem znad Sekwany. Piec temperaturze - 250 stopni przez około 15 - 30 minut, po około 10 minutach pieczenia, kiedy ciasto urośnie, temperaturę można obniżyć.
Przepis dodał użytkownik suzume
Podziel się opinią
Komentarze