Trwa ładowanie...
d28l2pl
05-05-2021 10:30

Budyniowe ciasteczka. Słodka przekąska w prostym przepisie

Przepis

Proszek budyniowy możemy wykorzystać w kuchni na bardzo wiele sposobów, jest świetnym dodatkiem do serników, słodkich omletów, owsianki, racuchów oraz ciasteczek. Budyniowe ciasteczka są delikatne i kruche. Do tego banalnie łatwe w przygotowaniu i nie za słodkie. Wypróbujcie przepis z bloga "Krylowa kuchnia".

d28l2pl
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Krylowa kuchnia
Źródło: Krylowa kuchnia
Składniki
  • 200 g prawdziwego masła
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (po 40 g każdy)
  • 300 mąki pszennej
  • 2 jajka L
Przepis
  • Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, oraz proszek budyniowy wszystko wymieszać. Następnie dodać do miski z mąką zimne masło oraz jajka.
  • Wszystko posiekać nożem lub "siekaczką" do kruchego ciasta. Ciasto szybko zagnieść do połączenia się składników, zrobić z niego kulkę i owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na 30 minut.
  • Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, zrobić wałeczek i ciąć ciasto jak na kopytka. Dłońmi formować ciasteczka, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach.
  • Na ciasteczkach przed pieczeniem odbić widelec.
  • Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. przez 12 minut. Studzić na kratce z piekarnika.

Zobacz także przepis na ciasto ryżowe bez pieczenia

Budyniowe ciasteczka. Słodka przekąska w prostym przepisie
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d28l2pl
d28l2pl
d28l2pl
d28l2pl
Więcej tematów
d28l2pl