Budyniowe ciasteczka. Słodka przekąska w prostym przepisie
Proszek budyniowy możemy wykorzystać w kuchni na bardzo wiele sposobów, jest świetnym dodatkiem do serników, słodkich omletów, owsianki, racuchów oraz ciasteczek. Budyniowe ciasteczka są delikatne i kruche. Do tego banalnie łatwe w przygotowaniu i nie za słodkie. Wypróbujcie przepis z bloga "Krylowa kuchnia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: |
- 200 g prawdziwego masła
- 6 łyżek cukru pudru
- 2 budynie waniliowe bez cukru (po 40 g każdy)
- 300 mąki pszennej
- 2 jajka L
- Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, oraz proszek budyniowy wszystko wymieszać. Następnie dodać do miski z mąką zimne masło oraz jajka.
- Wszystko posiekać nożem lub "siekaczką" do kruchego ciasta. Ciasto szybko zagnieść do połączenia się składników, zrobić z niego kulkę i owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, zrobić wałeczek i ciąć ciasto jak na kopytka. Dłońmi formować ciasteczka, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach.
- Na ciasteczkach przed pieczeniem odbić widelec.
- Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. przez 12 minut. Studzić na kratce z piekarnika.
Zobacz także przepis na ciasto ryżowe bez pieczenia
src="https://d.wpimg.pl/798881416-192184521/ciasto.JPG"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze